Парламент Словачке расправљаће о угрожености Словака у Војводини

Потпредседник владајуће странке премијера Роберта Фица, бивши министар за образовање и потпредседник владе Словачке а садашњи народни посланик у парламенту Словачке Душан Чаплович изразио је забринутост за стање Словака у Војводини и у општини Ковачица и најавио расправу у парламенту Словачке Републике о овом питању.

парламент словачке
Парламент Словачке, фото: Википедија

Како преноси портал Јужнобанатске вести, Чаплович, који је и почасни грађанин Ковачице, објавио је то на свом Фејсбук профилу, те изразио очекивање да ће словачки министар спољних послова Мирослав Лајчак овај проблем решити са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем.

“Суштина објаве Душана Чапловича је у политичким притисцима владајуће странке на словачку националну мањину да се учлане у владајућу странку у Србији, или буду симпатизери исте и у урушавању културних, образовних, информативних и осталих институција Словака”, наводи портал.

Додаје се и да је Чаплович најзаслужнији за донацију Словачке од 227.000€ за куповину куће Мартина Јонаша, која је од изузетног значаја за словаке у Војводини, као и опреме за дигитално емитовање програма РТВ ОК, чија судбина је непозната.

На порталу је објављен и снимак који, како се наводи, говори како се представници Општине Ковачица односе према институцијама Словачке Републике, “где словачке амбасадоре називају лоповима, а министра спољних послова Словачке некога коме се подводе малолетнице”.

Словачка ће проверити услове под којима раде радници из Србије

Чињенице о положају Словака у Војводини

Подсетимо да у десетак места у Војводини Словаци чине апсолутну већину, где имају наставу на свом матерњем језику. Према попису из 2001. године, у око шест места чинили су трећину становништва, а у Војводини их је укупно живело 56.637. За разлику од Словака у Словачкој који су римокатолици, Словаци у Србији су већином протестанти евангелисти, па је тако Словачка евангелистичка црква призната као једна од седам традиционалних верских заједница у Србији.

Од штампаних медија на словачком језику, у Војводини излази Хлас Луду. На словачком програме имају РТВ Војводина, Радио Нови Сад, Телевизија Панчево, Радио и Телевизија Обце Ковачица и ТВ Петровец.

С друге стране, сведоци смо изразито лошег третмана српских радника, који последњих година „трбухом за хрухом“ одлазе да раде у Словачкој. Они раде у лошим условима, а смештени су у још горим условима, недостојним човека. Због свега тога се поставља питање зашто Парламент Словачке одбија да расправља о робовласницима у редовима својих послодаваца и кршењу елементарних људских права српских радника у својој земљи.

Хронограф