ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ – Оваквог су човека НАШЛИ ДА ФАЛСИФИКУЈУ

Најпотпуније дело о патријарху Павлу је монографија под насловом „Будимо људи – живот и мисли патријарха Павла“ чији је аутор Јован Јањић,а штампана је у издању „Новости“. Реч је о две Јањићеве књиге у једној: „Будимо људи – живот и реч патријарха Павла“ и „Будимо људи – поуке и поруке патријарха Павла“.

патријарх павле
Јован Јањић/Фото: Новости

Прво издање ове књиге објављено је 2006. године са знањем и благословом патријарха Павла. Дакле, реч је о делу у коме је ауторизована реч великог српског духовника.

Књига „Будимо људи – живот и реч патријарха Павла“ настала је углавном на основу Јањићевих разговора са Његовом светошћу. Патријарх је лично причао, а потом и ауторизовао, сваку своју реч. Међутим, касније се дешавало да многи преписују ову књигу, али и да мењају оно што је у њој написано.

– Много шта, штампано или цитирано, што се данас приписује патријарху српском почившем Павлу, он никада није рекао. Ако и јесте, није на начин на који накнадни аутори, прикривајући очигледно преписивање, желе да интерпретирају. Све то оставља опор укус о „трговини мислима и порукама“ које су остале после великог човека – каже нам Јањић.

На крају новог издања дата је напомена издавача у којој се каже: „Ово јединствено дело које на целовит начин приказује великог српског духовника са размеђа другог и трећег меленијума“. Стоји и упозорење: „Појавиле су се многобројне књиге о патријарху Павлу у којима су поједини аутори дословно преписивали оно што је неко други написао или су, пак, дописивали самог патријарха.“

– По разним медијима, нарочито на интернету, али и у неким тобоже озбиљним књигама, може се прочитати да је патријарх Павле наводно рекао нешто што нико не може да докаже.

Може се чути како је патријарх Павле наводно позивао: „Будимо људи, иако смо Срби!“ То Његова светост није рекао. То није у његовом духу – каже Јањић.

– Патријарх Павле никада није истицао ниједан народ изнад других народа, нити је било који народ третирао као да је у подређеном положају. Истицао је једино човека. Његов став о том питању видео се приликом испраћања једне српске црквене делегације у Америку. Испратио их је речима: „Идите тамо и немојте говорити да смо најбољи народ; али, немојте ни да пристанете на то да нас сматрају за најгори народ!“

О томе како се фалсификују чињенице и скрнави реч патријарха Павла, Јањић поручује:

– Оно на чему сам годинама радио, неки олако, без имало части и морала, препишу, не наводећи одакле су преписали. Притом, да би некако прикрили то своје недело, преписивачи на силу мењају оно што сам написао, а мењају и саму реч патријарха Павла. Или нешто закину, или нешто додају. Онда дођу нови преписивачи, који преписују од оних који су већ преписали… И тако скрнављење постаје још веће, а губи се име правог аутора.

патријарх павле
Патријарх Павле на путу из Кијева у Софију

Монах пре свега

Патријарх Павле никада није био докон, увек је нешто радио. У почетку, после избора за првојерарха Српске цркве, често је сам куцао акта и писма на старој механичкој писаћој машини. Био је пре свега монах и живео је правим монашким, испосничким животом. Гледајући свакодневно како се оскудно храни, често сам се питао како се не разболи, поготову што се и веома оскудно одевао, чак и по великим хладноћама – пише Јован Јањић.

Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.