Игуман Ватопеда Јефрем и остали оптужени – ослобођени кривице

Трочлано веће Апелационог суда у Атини је 21. марта 2017. године прогласило невинима  све оптужене у случају размене земљишта манастира Ватопеда. Ова пресуда представља епилог осам тешких година за игумана Јефрема и остале оптужене, током којих су судска заседања трајала две године, док су у судници били укупно 60 дана.

Архимандрит Јефрем
Архимандрит Јефрем и сви оптужени су проглашени невинима

Јавни тужилац је у децембру предложио ослобађајућу пресуду за све оптужене у поступку, наводећи да нема доказа за рђаво поступање с њихове стране.

Судница је била до последњег места испуњена архијерејима, свештенством, монасима и лаицима, који су своје одобравање и олакшање изразили громогласним аплаузом.

Веће за организовани криминал Апелационог суда, састављено од тројице судија, ослободило је све оптужене у случају размене земљишта између грчке владе и манастира Ватопед, јавиле су РИА-Новости.

Оптужбе против архимандрита Јефрема игумана светогорског манастира Ватопед, монаха Арсенија и још дванаест других лица, у такозваној „Светој размени“ су одбачене.

Контроверзни процес се отегао много година, а многи га сматрају обичном политичком намештаљком. Он је одиграо важну улогу у промени власти на парламентарним изборима у Грчкој 2009. године. Руско Министарство спољних послова и Руска православна црква проговорили су у одбрану архимандрита Јефрема, који је донео Свети Појас Пресвете Богородице у Русију, у октобру 2011. године, а држан је у затвору неколико месеци, од децембра 2011. до марта 2012. године.

Девет година пошто су у штампи почели да се појављују написи о контроверзној размени, суд је пресудио да се ништа скандалозно није догодило приликом узајамне предаје земљишта између грчке државе и манастира Ватопед и ослободио све оптужене. Канцеларија јавног тужиоца Врховног суда Грчке уложила је жалбу на њихову одбрану 2013. године.

Скандал је избио 2008. године, када је манастир Ватопед пренео власништво над језером Вистонида у Тракији и његовим приобалним земљиштем на Владу Грчке, по цени много вишој од реалне, у замену за 260 изузетно вредних земљишних парцела, између осталих и у Атини, које је манастир одмах препродао. Влада је признала размену земљишта, иако је право власништва манастира над земљом око језера било спорно. Према тврдњама монаха, то земљиште је манастиру поклонио византијски цар, пре више од хиљаду година. Повод за скандал је био то што је размена оверена код жене нотара, чији је муж у то време био министар телекомуникација. Противници Ватопеда тврдили су да је манастир преварио владу за преко 100 милиона евра.

„Данашња пресуда зацељује велику рану. Она враћа истину и част онима који су неправедно оптужени. Иако касни, на крају светлост увек потискује таму“, рекао је бивши премијер Константин Караманлис, који је раније такође ослобођен оптужби. Он је истакао да је „скандал“ био обична клевета која је многима донела године агоније.

После изласка из затвора, игуман Јефрем је 2012. године ослобођен оптужби за ометање правде.

Православие.ру/Πεμπτουσια

Превод: Хронограф