За ТАЈНИ ПОДЗЕМНИ ГРАД у Југославији знало је само пет људи, а документа о њему су и дан-данас ЗАПЕЧАЋЕНА (ВИДЕО)

Градњу тајног подземног града, под кодним именом „Камена девојка“, наредио је 1931. године краљ Александар карађорђевић. Налази се у Малом Зворнику, а за његово постојање тада је знало само пет људи. Подземни лавиринт су копали и бетонирали робијаши, довођени и одвођени ноћу, тако да нису знали ни где се налазе, ни шта граде. Тачна намена и план коришћења остали су до данас непознати, јер документи о овом тајном пројекту досад још нису откривени. 

подземни град
Кадар из серије Равна гора / Фото: Printscreen

Подземни град Карађорђевића у Малом Зворнику дуго је био затворен за јавност, а откако су његова врата 2011. године отворена за туристе, посетило га је више од 20.000 људи. За потпуну реконструкцију тајног града, из кога је после рата однето готово све, потребно је много новца, а део средстава обезбедиће Министарство туризма.

Зидан је у тајности и са намером да буде ратно командно место краља Александра Првог Карађорђевића, Подземни град годинама је чекао на реконструкцију.

„Ово је један од најзначајнијих објеката на територији општине Мали Зворник самим тим што је ово једини објекат такве врсте који је краљевска породица Карађорђевић радила на територији бивше Краљевине Југославије“, рекао је Војислав Стаменковић из Кабинета председника општине Мали Зворник.

Тајни град је смештен у брду у близини пешачког моста који спаја две обале Дрине. Градили су га затвореници, који су довожени ноћу са повезом преко очију, како не би могли да запамте локацију.

Подземни град простире се на око 5.000 квадратних метара, у којима је смештено око хиљаду и по метара ходника и око 70 просторија, а требало је да приме између три и пет хиљада људи.

„Камена девојка“ је коришћена само једном. У њој је своје последње дане у Србији провео краљ Петар Други Карађорђевић пре одласка у избеглиштво.

Општина Мали Зворник је тек 2013. године успела да Камени град пренесе у своје власништво. Са скромним буџетом урадили су осветљење, а у наредном периоду урадиће и пројекат за реконструкцију коју ће финансирати Министарство туризма.

подземни град
Фото: malizvornik.info

За почетак биће урађена хидроизолација и обновљена просторија у којој је одржана последња седница Владе пре одласка краља у изгнанство.

„Ми ћемо ове године почети са озбиљном реконструкцијом тајанственог града Карађорђевића и надам се да ће први туристи озбиљније моћи да уђу и виде овај објекат, упознају се са историјским детаљима већ током ове године“, каже министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

У реконструкцију Подземног града, Малозворничани полажу велике наде. Идеја је да „Камена девојка“ буде не само туристички бренд Малог Зворника но и целе Србије.

Више погледајте у прилогу „РТВ Маг“ који је пред вама.

Блиц/РТС/Хронограф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.