Проблем Степинац: Нема резултата у раду Мешовите комисије

Резултат рада Комисије о кардиналу Алојзију Степинцу је још неизвестан, изјавио је митрополит загребачко-љубљански Порфирије, и додао да многа кључна питања и периоди још нису разматрани.

проблем степинац

„Од дијалога, ако је искрен и истинољубив, не може бити штете, него само користи. Верујем и да је папа предлогом за оснивање мешовите комисије за дијалог о кардиналу Степинцу очекивао управо такав дијалог. С таквих позиција ми и радимо у комисији. Ни сам нисам сигуран да ли смо на половини рада. Многа кључна питања и периоди још нису разматрани. Резултат је још неизвестан“, рекао је митрополит Порфирије у интервјуу за „Политику“.

Саопштење за јавност Мешовите комисије Српске Православне Цркве и Хрватске бискупске конференције

Ми не знамо какву ће одлуку папа донети – као што патријарх рече, каква год да буде, католике ће обавезивати, а ми ћемо бити задовољни или незадовољни, додао је он.

Упитан да ли Србе у Хрватској више муче националистичке провокације и недовољно остваривање мањинских права или егзистенцијална питања, митрополит Порофирије одговара да има утисак да Хрватска, корак по корак, улаже напоре да превазиђе карактеристике постконфликтних друштава.

Шкрипи ли у мешовитој комисији о Степинцу? Шта се крије иза изјаве Патријарха Иринеја?

„То нас све охрабрује. Инцидената, нажалост, још има. Српско национално веће регистровало је 2016. године 331 случај различитих облика насиља и дискриминације према православним Србима. Реч је о пописаним, регистрованим случајевима. Колико је нерегистрованих, Бог зна. У таквим околностима теже нас погађају и економски проблеми и недостаци“, каже митрополит Порфирије.

Алојзије Степинац – “Светац” по одлуци комисија, а не захваљујући чудима, јављањима и општеприхваћеном веровању

Танјуг