Суботица – Скупштина града: За бављење културом не треба образовање

Власт и опозиција имали су дијаметрално супротне ставове о квалификацији и радном искуству новопостављеног вршиоца дужности директора АРТ биоскопа Александар Лифка, Гордане Губеринић.

 суботица-скупштина града

„Шта је то што је биофармингу блиско у односу на културу, зашто баш један менаџер без икаквог искуства у култури добија да води ову установу, када имамо оне који имају више искуства“, питала је Ђорђија Аксентијевић из Покрета за грађанску Суботицу.

“ Није спорно то што је у питању приватни универзитет, јер је он уредно акредитован и формални услови су испуњени, него што није јасно због чега није изабрана једна од две кандидаткиње који су уредно конкурисале. У питању је установа културе која захтева посебан сензибилитет и стручна знања, а наше основно питање је шта је то што ову госпођу квалификује на место директорка овакве установе, када ниједан радни дан није провела у некој културној установи”, изнела је одборница Аксентијевић.

Иако није ни била на дневном реду, изградња објеката за смештај миграната била је тема данашње скупштине, где је део опозиције изразио противљење овом пројекту и најавио да ће затражити одржавање ванредне седнице Скупштине на ову тему.

Суботичка Скупштина угасила је локални фонд намењен субвенционисању стамбених кредита породица са децом. Опозиција је ово оценила као лош потез, док власт тврди да је на овај корак била принуђена по налогу Државне ревизорске институције. Много буре на данашњој седници суботичке скупштине подигло је и именовање вршиоца дужности АРТ биоскопа Александар Лифка.

После десет година постојања, пласираних више од два милиона евра и збрињавања више од 220 породица са децом, суботичка Скупштина угасила је Стамбено-кредитни пронаталитетни фонд.

Опозиција ово сматра погрешним решењем у моменту када многи захваљујући двојном држављанству напуштају овај град.

РТВ