РОЂЕНА ЈЕ У СРБИЈИ, А САДА ЈЕ ХОЛИВУДСКА ЗВЕЗДА Глумила је са Мел Гибсоном и Кијану Ривсом, а у Београд је дошла само из ЈЕДНОГ РАЗЛОГА

Лепа Бојана Новаковић је рођена у Београду 12. јула 1981. године, а у Аустралију се преселила када је имала седам година. Постигла је велики успех у Холивуду, а онда се вратила у родни град.

бојана новаковић
Бојана Новаковић / Фото: Профимедиа

Наиме, Бојана је са дванаест година добила прву улогу, а у петнаестој се први пут појавила на филму. Студирала је на колеџу у Сиднеју и добитница је многобројних награда. Поред глуме, ради и као преводилац за српски језик. Добитница је награде Аустралијске академије филмске и телевизијске уметности за најбољу главну женску улогу у телевизијским серијама.

У почетку је желела да постане социјални радник или лекар, али после одлучујућег сплета догађаја, предомислила се и одлучила да крене путем уметности. Студирала је на колеџу Мекдоналд у Сиднеју, (где је била студент генерације 1999. године) и на Националном институту драмских уметности (NIDA) где је стекла диплому драмског уметника 2002. године. Њена млађа сестра Валентина је такође глумица, позната по улози Наташе Вилијамс у аустралијској сапуници, Суседи.

 

View this post on Instagram

 

Tonight. High drama. I promise. @instinctcbs 9pm on CBS

A post shared by Bojana Novakovic (@bojnovak) on

Бојана Новаковић води своју независну позоришну трупу, Ride on позориште ( у Сиднеју и Мелбурну) са кодиректорком Тањом Голдберг. Била је продуцент и извођач у Ride on позоришту 2004. године у распродатој представи која се играла у Belvoir St. позоришту.

За Ride On позориште је крајем 2011 поставила представу „The Story of Mary MacLane by Herself“ засновану на белешкама Мери Меклејн, самозваног генија и усамљеника с почетка 20. века из Места Буте у Монтани. Бојана Новаковић је написала комад са музичарем Тимом Роџерсом и Тањом Голдберг као редитељем. Савет Аустралије за уметност финансирао је пројекат, уз помоћ Malthouse позоришта, Merrigong и Griffin позоришта, а средства је дао и уметнички одбор NSW. Свеобухватна антологија –Меклејнове „Human Days: A Mary MacLane Reader“- објављена је први пут у Аустралији крајем новембра 2011, а предговор је написала Бојана Новаковић. Други том, такође у Petrarca Press издању, треба да буде објављен 2015. године. Два тома ће имати укупно више од 1200 страница.

 

View this post on Instagram

 

@bojnovak je iz Holivuda došla direktno kod nas u #jutronaprvoj ♥️

A post shared by Prva televizija (@prvatelevizija) on

Филмско платно делила је са Мелом Гибсоном и Кијануом Ривсом, али је звезда постала захваљујући телевизијској серији „Инстинкт“. Са својим колегом Аланом Кумингом се налази на билбордима широм престонице.

 У Београду је била јер је режирала документарац „Забрањена тетка“, уз подршку Филмског центра Србије.

Блиц / Wikipedia

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.