Руска православна црква спремна да се укључи у дијалог о обнови монархије у Русији

Москва, 1. јул – РИА Новости. Монархистички облик владавине има много присталица међу православним верницима, што Руској православној цркви даје право да узме учешће у расправи о обнови монархије у земљи, ако до ње дође, изјавио је у суботу шеф Оделења за спољне црквене везе (ОСЦВ) Московске патријаршије Митрополит волоколамски Иларион.

руска православна црква
Фото: РИА Новости/Сергей Пятаков

„Унутар наше Цркве постоје појединци и групе људи који се залажу за обнову монархије и мислим да ће, када наше друштво буде сазрело за дискусију о овом питању, Црква у њему узети активно учешће“ , рекао је митрополит Иларион учествујући у емисији „Црква и свет“ на ТВ каналу „Русија24“ и одговарајући на питање водитељке о изјави грузијског Патријарха Илије Другог о могућности обнове монархије у Грузији, с династијом Багратиони на челу.

Шеф ОСЦВ-е је нагласио да у овом случају изражава своје лично мишљење и подсетио да монархија, као облик владавине, подразумева да се један човек миропомазује за царско свештенство (βασίλειον ιεράτευμα) и да он не добија мандат од бирача да управља државом на неки одређени рок, него прима кроз Цркву сагласност од Бога за своју владавину, која је доживотна или траје све док је не преда своме наследнику.

руска православна црка
Династија Романових/Фото: www.culture.ru

„Наравно, монархија је облик владавине који је прошао историјску проверу и који има многе предности у односу на било који изборни вид вршења власти“ , рекао је митрополит Иларион. Он је подсетио да Црква заузима неутралан став према свим облицима владавине, које народ изабере, уз напомену да се „Црква према било којој власти односи лојално, до тачке у којој та власт почиње да позива на активности које су у супротности с хришћанским моралом“ .

руска православна црка
Митрополит Иларион у посети Загребачко-љубљанској епархији СПЦ/Фото: www.pomnirossiu.ru
Подсећамо да је дискусију о обнови монархије покренуо почетком ове године председник Крима Сергеј Аксјонов, рекавши да је Русији потребна монархија, што је прокоментарисао портпарол Кремља Дмитриј Песков. Он је изјавио да „Председник Владимир Путин веома равнодушно и без оптимизма реагује на идеје о проширењу права руководица Русије и успостављању монархије“ .

 

РИА Новости

Превод: Хронограф