Кијев и УНЕСКО би да отму мошти православних светаца, Министар културе: Неће напуштати Украјину

Постоје сазнања да би свете мошти, које се налазе у Кијево-печерској лаври, биле пребачене у музеје у Италији, Француској, Немачкој и Ватикану

кијево-печерска лавра
Свитање у Кијево-печерској лаври, Кијев, Украјина/Фото: З. Миљевић, Хронограф

Кијев и УНЕСКО су постигли договор да отму хришћанске реликвије које се налазе у Кијево-печерској лаври и да их пребаце на Запад, саопштила је данас Спољнообавештајна служба Русије.

Како је наведено, постоје сазнања да би на Запад биле пренете и мошти светаца које се вековима чувају у овој православној светињи. Свете мошти биле би пребачене у музеје у Италији, Француској, Немачкој и Ватикану.

Овакве акције Кијева и Унеска биле би спроведене у наредном периоду под изговором „спасавања од руских ракетних удара„.

Украјински министар културе демантовао је, у међувремену, ове наводе на свом Телеграм каналу и навео да реликвије из Кијево-печерске лавре неће напуштати Украјину, пренеле су РИА Новости.

Руска служба је пак јавила да је поглавару Украјинске православне цркве, митрополиту Онуфрију, речено да ће иконе и мошти из Лавре бити премештене на Запад само привремено, наводно „док се ситуација у Украјини не врати у нормалу“.

Ипак, Москва данас јавља да ови наводи нису тачни и да иза ових корака, заправо, стоји намера да свете мошти трајно остану на Западу, нешто слично као што је то био случај са тајним извозом византијских икона из Украјине, а које се од 14. јуна налазе у оквиру изложбе у француском Лувру.

Руски званичници саопштили су данас да је заштита Кијево-печерске лавре од изузетне важности за Москву јер ова светиња има „велики духовни значај“.

Руска служба истиче да је православно наслеђе за Запад само драгоцени артефакт, док је за руски свет то светиња која нема цену.

„Заштита Кијево-печерске лавре има велики духовни значај за нашу земљу, а то значи и да наша одлучност да Специјалну војну операцију спроведемо до краја постаје само јача. Радићемо на томе да их вратимо. Обавезно ћемо да их вратимо“, поручује данас руска Спољнообавештајна служба.

Извор из Руске православне цркве у међувремену је за РИА Новости потврдио да је РПЦ забринута због последњих вести.

У Кијевско-печерској лаври налазе се мошти 123 свеца.