СКОТ: МИГРАНТИ из Пакистана, Авганистана и Ирака ПОСТАЋЕ СРБИ

Амбасадор САД Кајл Скот обишао је са министрима Зораном Ђорђевићем и Александром Вулином основну школу „Бранко Пешић” у Земуну, коју похађа 47 деце избеглица.

мигранти срби
Фото: Танјуг, Зоран Жестић

Скот је рекао да ће за многе мигранте Србија бити крај дугачког пута, а да ће људи из Авганистана и Пакистана на крају постати Срби.

Амбасадор САД Кајл Скот захвалио је Србији што је прихватила толики број миграната и омогућила школовање њиховој деци.

Они су стигли у Србију, која им није крајња дестинација, али околности су такве да су сада ту, рекао је Скот и констатовао да ће „за многе од њих Србија бити крај њиховог дугачког пута“.

Амбасадор САД је нагласио да је школа најважнији део процеса интеграција за децу мигранте, која су прошла тешка времена, и да у томе нису важни само наставници, него и деца са којом похађају наставу, јер им помажу у интеграцији и у учењу језика.

Иако су дошли из Пакистана, Авганистана и Ирака, они ће постати Срби, поручио је Скoт.

Министар одбране Александар Вулин рекао је да у Србији тренутно борави нешто мање од 4.000 избеглица, од којих је највећи део збринут и смештен у цивилизованим условима, а око 400 њихове деце иде у школе, уче језик и уче да пишу.

Вулин каже да су сва деца мигранти у Србији збринута, вакцинисана и здрава и о њима се води рачуна, рекао је Вулин током посете земунској школи „Бранко Пешић“, у коју је ове школске године уписано 47 избеглица са Блиског истока, углавном оних без пратње родитеља.

Посети школи присуствовао је и министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић, а уручена је донација у опреми за наставу — „паметне табле“, лаптопови и пројектори, као и 130 школских торби.

Донација је обезбеђена кроз пројекат који у помоћи образовању деце избеглица финансира Амбасада САД, а спроводи Дански савет за избеглице.

Наставу у школи „Бранко Пешић“ прошле године похађало је 70 деце избеглица.

Школа у Вишњићеву ипак без миграната

Мигранти ипак неће похађати наставу у подручном одељењу ОШ „Филип Вишњић“ у Вишњићеву, јер се део родитеља чија деца иду у ту школу и даље буни. Како сазнајемо, у ову школу требало је да крене десет миграната.

мигранти срби
Фото: ЕПА/Андреј Цукић

Троје ученика је у уторак без проблема похађало наставу у првој смени, али су неки родитељи у другој смени забранили својој деци да дођу у школу, па је седам ђака из околних колективних центара преусмерено у матични објекат ове осмолетке у Моровићу.

Ипак, директор ОШ „Филип Вишњић“ Миленко Ујвари каже за Данас да није реч о победи родитеља већ да је економски неисплативо да се организује превоз до Вишњићева за само десетак ђака. На питање да ли је могао да убеди родитеље у Вишњићеву да промене одлуку, директор одговара да је закон јасан и да сва деца на територији наше државе имају право да се укључе у образовни систем.

Иако је било планирано да у ову школу дође 41 ученик, стигло их је 29, пошто је један број највероватније напустио нашу земљу. Директор каже да су сва деца мигранти лепо прихваћена и да је школа у сарадњи са локалном самоуправом и надлежном школском управом спремна да им помогне, како би њихово школовање текло без проблема.

У Министарству просвете Данасу је речено да ниједно дете није исписано из шидских школа које су примиле мигранте.

– У четири школе општине Шид очекивали смо да се укључи 101 ученик из колективних центара Принциповац и Адашевци, али их је према подацима од 18. и 19. септембра било 91. У ОШ „Бранко Радичевић“ у Шиду је укључено 15 деце миграната, а у ОШ „Сремски фронт“ 18. У ОШ „Филип Вишњић“ у Моровићу наставу похађа 23 ученика, а у ОШ „Вук Караџић“ у Адашевцима 35.

Подсетимо, прошле недеље родитељи су протестовали испред школе у Вишњићеву јер не желе да локална деца учионице са децом мигрантима из избегличког кампа. Њихов протест наишао је осуду јавности, због чега становници тог села негодују.

– Не подржавам протест родитеља и сматрам да сва треба да иду у школу, али је проблем настао јер су родитељи били погрешно информисани о начину на који ће деца мигранти погађати наставу, па је то изазвало страх код људи. Било је раније неких негативних дешавања у Шиду, упада, мада углавном у празне куће и зато су мештани уплашени, то није усмерено ка деци. Увек смо били широкогруди, примали смо избеглице са свих страна и свима смо помагали. Сада је због туђег пропуста испало да су становници Вишњићева најгори у Србији, а сви остали су се елегантно извукли – каже за Данас председник Месне заједнице Вишњићево Радивој Ветеха.

Незванично, мештани за пропуст окривљују наставнике, надлежну школску управу и Министарство просвете јер нису родитељима предочили правовремене и тачне информације. Указују и да је овај случај додатно политизован, а у прилог томе наводе чињеницу да су прошлонедељном протесту родитеља присуствовали и неки бивши општински руководиоци.

– У нашем просветном систему око 400 деце миграната учи да пише, да рачуна, учи да живи баш овде у Србији. Иако највећи део њихових родитеља није поднео захтев за азил ми смо свеједно допустили деци да док се налазе на нашој територији могу да уче и да се припремају за будући живот. Сва та деца су медицински збринута, вакцинисана, здрава. О њима се води рачуна баш као што се води рачуна и о нашој деци – рекао је Александар Вулин.

 

Извор: Н1, Данас

3 Коментари

  1. Боље им је у америци да постану америкењци. Непријатељ за сићу убија два врапца истим каменом. Ем не дозвољава да дођу код њих, ем Србима подмећу кукавичје јаје 5000 мусулмана који ће се врло брзо намножити као бубашвабе и закуцати задње ексере у српски ковчег. Ове лопуже на власти треба обесити кад тад.

Comments are closed.