Мозаик чудотворца на путу за Тумане: Милош је улепшао Храм Светог Саве, а због њега је и Раброво постало епицентар културе

Испред куће породице Драгана и Слађане Маринковић у Раброву, у Браничевском округу, у којој се пре 75 година упокојио др Радован Арсовић (1894-1946), познатији као Свети Јаков Тумански, постављен је и освештан мозаик са његовим ликом.

свети јаков тумански
Мозаик Светог Јакова туманског у Раброву / Фото: Драган Деспот Ђорђевић, РАС Србија

Кућа, споменик је архитектуре друге половине 19. века, везана је за животе значајних историјских личности и у њој је детињство провела највећа српска глумица Жанка Стокић.

Будући да је кућа позиционирана на магистралном путу, ново обележје ће постати свратиште на путу оних који се упуте у манастир Тумане.

Драган Деспот Ђорђевић, председник Организационог одбора, каже да су акцију иницирали грађани, а Одбор је одлучио да израду повери Милошу Ђурану, докторанду и сараднику у настави на Факултету примењених уметности у Београду. Милош Ђуран је предводник српског тима мозаичара који учествују у постављању мозаика у Храму Светог Саве у Београду, највећем мозаику на свету.

Фото: Драган Деспот Ђорђевић, РАС Србија

Подршку и помоћ у акцији пружило је и братство манастира Тумане код Голупца, на челу са игуманом Димитријем, почасним чланом организационог одбора.

– Преподобни Јаков Тумански, чије се мошти чувају у Туману, преминуо је у кући породице Поповић у Раброву. Овај монах и интелектуалац, рођен као Радоје Арсовић, по завршетку средње школе отишао је у Француску где је одбранио два доктората, један из филозофије и други из правних наука. Тамо је радио као службеник у дипломатији Краљевине Југославије, али се касније вратио у Србију и замонашио. Уз остале активности, овим чином Раброво је постало епицентар културе у Браничевском округу – кажу Драган Деспот Ђорђевић и Бојан Вељковић, директор фестивала Културни епицентер.

Јаков Тумански се оскудно хранио, никада није лежао у постељи, него се молитвено одмарао и одликовао се необичним даром молчанија – ћутљивошћу. Стекавши многе духовне дарове, предвидео је оба бомбардовања Београда, бомбардовање манастира Жиче и друга.

Према речима Драгана Деспота Ђорђевића, аутор мозаика Милош Ђуран више месеци се припремао за овај пројекат читајући житија и историјске записе како би на најбољи начин представио комплексну личност каква је светитељ Јаков Тумански.

– Милошу је послужило велико искуство које је стекао радећи као вођа српског тима који поставља мозаик у Храму Светог Саве. Са поносом можемо рећи да је најбољи мозаичар садашњице у Србији. Мозаик који је освештан и свечано откривен од великог је значаја за Раброво, али и за ширу околину. Очекујемо да постане место које ће посећивати ходочасници и туристи који у све већем броју обилазе овај део Србије – каже Ђорђевић за Блиц.

Аутор мозаика је Милош Ђуран / Фото: Драган Деспот Ђорђевић, РАС Србија

Он истиче да је млади уметник Бојан Вељковић особа која је објединила ширу заједницу и жели да помогне да се уреди окружење у ком је постављен мозаик.

– Вељковић је иницирао нове идеје и иницијативе значајне за друштвени живот мештана. Он је мотор и покретач духовног и културног живота у Раброву који је унео у пројекте све своје знање, таленат и енергију у учинио да Раброво поново постане варош са културним идентитетом – скромним, али вредним поштовања. Раброво ће реализацијом најављених пројеката поново бити позиционирано на културној мапи Србије где је уписано много пре већих градова и где се водио културни и уметнички живот сличан оним у метрополама, у ком је постојало и позориште у коме су играле и жене када то није било могуће у многим европским земљама – закључује Ђорђевић.

Биљана Вучковић, Блиц / Хронограф