Џорџ Сорош финансира независност Каталоније

Фондација за отворено друштво, иницијатива за Европу Џорџа Сороша током 2014. године финансирала је организације које се боре за независност Каталоније. Ово је још прошле године у тексту „Џорџ Сорош финансира каталонску агенцију за парадипломатију“  обелоданила Ла Вангардија.

сорош
Фото: Olivier Hoslet, via AP)

Према интерним документима у које смо имали увид, Сорош фондација је обезбедила средства следећим организацијама:

  • 27.049 долара Каталонском савету за јавну дипломатију (Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya) – организацији коју је Генералитет (Влада) Каталоније, који представља институционални оквир борбе за независност Каталоније, основао заједно с разним приватним партнерима.
  • 24.973 долара Центру за међународне информације и документацију у Барселони (Centre d’Informació i Documentació Internacionals a Barcelona) кога ћемо назвати БЦМИД. БЦМИД је независни тинк-тенк.

БЦМИД игра улогу премијера и министра спољних послова за Владу Каталоније. Она свако питање заступа са истих позиција као Хилари Клинтон.

Генералитет Каталоније, односно Влада аутономне покрајине Каталоније, је институциони систем преко којег се организује политика и аутономна власт Каталоније, као аутономне покрајине у Шпанији.

Такође постоји и Генералитат Валенсије, који је аналогни систем у Валенсији. Њихово порекло потиче од времена Арагонске круне, од органа за администрацију и владу, између састанака највиших управних органа краљевине, званих Кортеси (шп. Cortes), на различитим територијама тадашње Арагонске круне.

Каталонија (кат. Catalunya; оксит. Catalonha; шп. Cataluña) је једна од 17 аутономних заједница Шпаније. Њено подручје углавном одговара историјској територији Кнежевине Каталоније. Аутономна заједница Каталонија има површину од 32.091 km2, а званичан број становника је око 7,5 милиона (2010). Претежно становништво су Каталонци који говоре каталонским језиком. Главни град Каталоније је Барселона.

Каталонија је званично призната као историјска нација у Каталонском аутономном статуту усвојеном 1979. године. у складу са уставом Шпаније из 1978. године.

Данас Каталонија има преко 7,5 милиона становника и то је једна од најнасељенијих покрајина Шпаније. То је чак 4 пута више становника него пре једног века, односно за 50% више него 1970. године. По овоме се може рећи да је раст становништва био знатно бржи него у другим деловима државе, а разлог овоме је нагли раст града Барселоне, у чијем ширем подручју живи чак 2/3 становништва покрајине.

сорош
Документ Сорошеве фондације о финансирању пројеката у 2014. години/Фото: Quico Sallés, La Vanguardia, 16. август 2016.

Етничка слика: Претежно становништво покрајине су Каталонци. Утицај наглог развоја покрајине у последњем веку види се и у приметном уделу новоусељеног становништва. До пре неколико деценија овде су се махом насељавали усељеници из слабије развијених делова Шпаније, али је протеклих две деценије дошло до значајног скока усељавања из иностранства (Латинска Америка, Африка, Источна Европа), па страни усељеници данас чине око 8,9% укупног становништва.

Језик: Каталонци говоре каталонским језиком, који је данас заједно са шпанским званичан језик Каталоније. Међутим, током Франкове владавине употреба каталонског језика је била строго ограничена, услед чега је знатан део становништва заборавио матерњи језик. Добијањем аутономије каталонске власти су низом мера васпоставиле значај каталонског језика, па је његова употреба данас веома распрострањена у покрајини. И поред тога и данас више од 1/3 становништва га не употребљава као матерњи језик уместо шпанског, односно кастиљанског, (који зна безмало целокупно становништво). Ово је особено посебно за Барселону. У крајње северозападном делу Каталоније (Аранска долина) се говори окситански језик, који има статус званичног у оквирима дате долине.

Младен Радовановић: Каталонски РЕФЕРЕНДУМ је изазвала похлепа КОРУМПИРАНИХ БАРСЕЛОНСКИХ ЕЛИТА

Извор: Wikipedia, Voltairenet.org