Сензационално! Пронађен ГРОБ СВЕТОГ НИКОЛЕ

Ово откриће лако може натерати сузе на очи вашем детету, стога ову вест читајте у себи.

гроб светог николе
Црква Св. Николе у месту Демре, Турска/Фото: CC BY-SA 2.0 / Yilmaz Oevuenc

Наиме, истраживачи верују да су коначно пронашли гроб Светог Николе, који је на Западу послужио као инспирација за лик Деда Мраза.

Археолози у Турској су пронашли гробницу у граду Демре за коју верују да је место на којем је почивао Свети Никола.

Ћемил Карабајрам, вођа истраживања, рекао је да је ово велико откриће и да ће ископавање почети ускоро.

Научници се плаше да не оштете барељефе и мозаике, па зато не могу потпуно да се приближе гробници.

Турски археолози сматрају да су нашли право место где је сахрањен Свети Никола Чудотворац, а по писању „Гардијана“ — то је гроб који је недавно пронађен у граду Демре.

Научници су уз помоћ радарског скенирања открили рушевине добро очуваног античког храма, а приметили су и рупе које су у то време биле резервисане за сахрањивање.

Претпоставља се да се тамо налази гроб Светог Николе Чудотворца. Отварање пода још увек није планирано, јер је прекривен древним мозаиком који не желе да изгубе.

Према једној од претпоставки, Светог Николу су сахранили у једној од цркава у Демри 343. године после Христа, а у 11. веку трговци су илегално пренели његове посмртне остатке у италијански град Бари.

Археолози су недавно, на основу нових истраживања, открили храм испод обновљене верзије цркве користећи специјалне радаре. Они кажу да је храм који је сада под земљом, готово нетакнут, али је недоступан, због тога што се између њега и нове цркве налазе рељефи и мозаици који морају бити очувани.

Међутим, турски археолози сматрају да су тела тада замењена.

Они сада тврде да се у гробници налазе прави посмртни остаци Светог Николе Чудотворца, док су трговци пре десет векова заправо отуђили тело непознатог свештеника.

Свети Никола, који је живео у четвртом веку, био је епископ и познати чудотворац, а познат је био и по својој навици тајног даривања.

Последњих година црква у граду Демре у области Анталији, у близини родног места Светог Николе, обновљена је и привлачи многе посетиоце.

Демре је изграђен на рушевинама Мире, града у ком је светац, поштован у готово свим хришћанским црквама, живео.

Према другој верзији догађаја, његове мошти из Демреа су у Бари (Италија) прокријумчарили морнари и положили их у Базилику светог Николе и то 700 година после његове смрти, пошто су Крсташи изгубили битку са исламским освајачима.

На основу докумената прикупљеним из те области, турски археолози верују да су те мошти заправо припадале неком локалном свештенику, а не светитељу, чије је тело можда и даље у комплексу храма. Морнари су вероватно украли мошти пошто је црква спаљена.

Али како, ако се зна да се у Барију налазе непропадљиве мошти светитеља?

Током 2016. године у Москву и Санкт Петербург су стигле мошти Светог Николе из Барија.

Верници су долазили да их виде и да им се поклоне у Храму Христа Спаситеља.