ШОКАНТНА ИЗЈАВА надбискупа: ДЕЦА разведених родитеља траже љубав и НАВОДЕ свештенике НА ПЕДОФИЛИЈУ

Пољски надбискуп Јозеф Михалик рекао је да су деца разведених родитеља рањивија према свештенцима – сексуалним злостављачима. Његов коментар је изазвао буру,  а Црква је накнадно саопштила да је надбискуп направио лапсус.

надбискуп педофилија
Фото:AP / CZAREK SOKOLOWSKI

Надбискуп Михалик у уторак је дао интервју телевизији ТВН24 у коме је рекао да је недопустиво да свештеници сексуално злостављају децу, али да расправу о томе треба проширити и да треба узети у обзир знатно већу штету од оне физичке и психолошке коју злостављање непосредно наноси жртвама. “Нико се не пита колико рана деци наноси развод родитеља?

Често чујемо како се неприкладно понашање (педофилија) или злостављање појављују кад дете тражи љубав”, рекао је надбискуп “Дете трага, тражи. Изгубљено је и онда увлачи другу особу у то”. Пољске друштвене мреже дочекале су те изјаве с гнушањем и бесом.

“Ово је одвратно, натопљено болесном логиком да је жртва одговорна за злочин “, коментарисала је жена звана Ана на Фејсбуку. У свом посту извесни Адам пише: “Док ово читамо можемо се само радовати што је ова “пољска институција” управо починила ритуално убиство.”

Пољска Римокатоличка црква у уторак је сазвала конференцију за новинаре како би смирила реакције јавности. Портпарол епископата рекао је да су надбискупови коментари “чисти лапсус” и да је он погрешно схваћен.

Сам надбискуп Михалик био је на конференцији и извинио се. “Контекст мога коментара био је следећи: дете је увек недужно. Али може га повредити и његова властита околина, не само свештеник”, рекао је.

Пољски медији повремено извештавају о сексуалном злостављању деце под окриљем цркве, али још није било далекосежне и отворене расправе о томе. Папа Франциско рекао је да ће одлучно искорењивати сексуално злостављање деце и лично се побринути да сваки починилац буде кажњен.

Извор: ХИНА