СМС преваре: Не наседајте, БИЋЕТЕ ОПЉАЧКАНИ!

Ако вам стигне порука у којој непознати пошиљалац тражи да одређену суму новца уплатите на име Александра Јелића, не наседајте, највероватније је реч о превари. Оно што је невероватно то је да овај преварант исти метод користи већ годинама, с времена на време, тако да није искључена могућост да се поново активирају и други СМС преваранти сличних начина пељешења добронамерних.

смс преваре
Фото: tehnoplaneta.rs

Ова, сада већ стара, опробана метода преваре изгледа и даље „пали“, а људи због бриге и хуманости на њу наседају. То је за „Блиц“ открио Новосађанин, иначе имењак преваранта Александра Јелића из Севојна, коме је цела ова прича нанела приличан број непријатних ситуација.

Метода коју користи за превару функционише тако што са непознатог телефона, најчешће у ситне сате, поруком тражи да се уплати нешто новца Пост нет уплатницом на име Александар Јелић. Пошиљаоцу се обраћа као да га познаје, и моли за помоћ. Нажалост, многи су насели на ову превару, коју осуђивани Јелић користи већ неколико година, изгледа сваки пут када није у затвору.

Међутим, ово није једини начин на који преваранти попут њега варају људе. Није непознаница да су годинама уназад неки грађани добијали поруке са непознатих бројева да се хитно јаве, а било је и случајева када су махинално позвали број са ког су имали пропуштен позив. Епилог оваквих прича често је био увећан телефонски рачун и то за неколико хиљада динара.

Зато, ако Александар Јелић поново „оперише“, обратите пажњу и на следеће СМС преваре на које су наши грађани наседали.

Фејсбук преваре: Ако прихватите ове људе за пријатеље, хаковаће вам профил!

Ово су најчешћи примери СМС преваре:

1. Хитно ми треба новац

Ако неко од вас тражи новац, али да му уплатите на туђ рачун, са великом сигурношћу може се рећи да је реч о превари.

Хитан новац за превоз, неку услугу, лекара (нарочито у току ноћи), мало ко тражи на овај начин, а још мање тражи са непознатих бројева телефона и да се уплати на непознате рачуне.

2. Пропуштен позив

На екрану корисника се појављује порука да је имао пропуштен позив. Међутим, уколико корисник узврати на њега, тачније позове како би одговорио, аутоматски му се тарифира успостављање везе и време трајања позива по стандардном ценовнику за ту зону међународног тарифног система.

Наравно да се на другој страни неће јавити нико. Ово је један од начина на који се може направити већи рачун од уобичајеног.

3. СМС поруке и добитак из иностранства

Појединцима су стизале СМС поруке о новчаним добицима из иностранства. Наравно са непознатих бројева.

Савет је да на њих не треба одговарати, нити их треба позивати, јер је реч о превари, а оператери нису у могућности их блокирају.

4. „Страшни“ банери

Овде је реч о порукама застрашивања које „искачу“ као банери на телефону. Један од чешћих који се може прочитати јесте обавештење да је телефон успорио рад због вируса, уз наравно сугестију да се преузме „најновија“ апликација која решава ову ствар.

Услов је „само“ да упишете свој број телефона. Међутим, уколико ово урадите, постали сте корисник услуга које се наплаћују, хтели-не хтели.

5. Видео-клипови

Грађани су својевремено пријављивали да им је са броја +4560099244154 стизала порука да могу да гледају разне видео-клипове, и да је довољно само послати „В на 4411“ и уживати. Међутим, непријатно изненађење тек је уследило, јер су свима који су насели на ово почеле да стижу поруке са тог сервиса које су се наплаћивале 108 динара, док је одјава коштала око 15 динара.

6. Јави се хитно!

Дешавало се и да са бројева који почињу на +372 и +386 из Естоније и Обале Слоноваче, али и из Русије, Италије и бројних других земаља, стижу поруке са садржајем „Јави се хитно!“.

Међутим, стручњаци су упозоравали да је реч о превари која има за циљ да се са рачуна грађана скине новац или украду лични подаци.

Лана Гедошевић, Блиц