Фејсбук преваре: Ако прихватите ове људе за пријатеље, хаковаће вам профил!

Лажно Фејсбук – обавештење последњих дана кружи овом друштвеном мрежом и апелује на кориснике да ни у ком случају не прихвате захтев за пријатељство од извесних хакера Џејдена К. Смита или Анвара Џитоуса. Дуже верзије овог апела сугеришу да ће прихватање овог хакера за пријатеља резултирати хаковањем вашег и профила свих ваших пријатеља.

hakovanje na fb

Међу Фејсбук корисницима са простора бивше Југославије, последњих дана кружила је следећа порука: „Молимо вас, обавестите све своје контакте у својој Месинџер листи, да не прихватају Anwar Jitous контакт. То је хакер који је повезан са вашим Фејсбуком. Ако један од ваших контаката прихвати бићете и ви хаковани па се потрудите да сви ваши пријатељи знају“ .

Ово је само једно од многих обавештења која круже Фејсбуком, а која немају никакве везе са здравим разумом.

Као што смо већ рекли, оваква упозорења немају везе са мозгом. Никако не можете бити хаковани обичним прихватањем захтева за пријатељство, а чак и да је то упозорење тачно, зашто Фејсбук не би просто уклонио хакерске профиле, пре него што упозорење постане вирално?

СМС преваре: Не наседајте, БИЋЕТЕ ОПЉАЧКАНИ!

Такође би требало навести да постоји много правих налога под именима која се налазе у упозорењу, али исто тако има и лажних, направљених специјално да би служили као покриће за тврдње наведене у лажном упозорењу. Дакле, ти налози не припадају „хакерима који ће вас хаковати“, него онима који су покренули лажна упозорења, а направили су их да би упозорења деловала уверљивије.

Оваква врста лажних упозорења била је актуелна много пре појаве Фејсбука, кружећи од једног до другог корисника сада већ покојног МСН Месинџера, где су људи прослеђивали упозорења о фантомским хакерима који покушавају да се додају на вашу листу контаката.

Иако смо објаснили да нико не може да вас хакује једноставним слањем захтева за пријатељство, додавање странаца на Фејсбуку ипак није добра идеја. Ово може да доведе до угрожавања ваше приватности и безбедности, али не на начин на који је то објашњено у лажном упозорењу. Прихватањем непознате особе за пријатеља на Фејсбуку, отворили сте му врата која воде до многих личних информација које сте објавили на овој друштвеној мрежи, због чега можете да постанете жртва крађе идентитета. Будите опрезни које информације и фотографије делите са непознатим људима!

1 коментар

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.