РЕШЕНА МИСТЕРИЈА Радиоактивни облак указује на несрећу у Русији или Казахстану

Радиоактивни облак над Европом протеклих недеља наговештава да је дошло до несреће у нуклеарном објекту у Русији или Казахстану последње недеље септембра, саопштио је данас Француски институт за нуклеарну безбедност ИРСН.

радиоактивни облак

ИРСН је искључио да се несрећа догодила у нуклеарном реактору наводећи да је вероватније реч о објекту за третман нуклеарног горива или центру за радиоактивну медицину.

Институт напомиње да није дошло до утицаја на људско здравље или окружење у Европи, пренео је Ројтерс.

РАДИОАКТИВНА МИСТЕРИЈА – Због повећаног степена зрачења у целој Европи, научници су били потпуно ЗБУЊЕНИ: Неколико мерних станица у Европи детектовало је лагано повећање радијације протеклих недеља, укључујући шест у Немачкој и стручњаци су се борили да пронађу разлог зашто се то десило.

ИРСН наводи у саопштењу да није могао да тачно одреди локацију ослобађања радиоактивног материјала, али да је, на основу метеоролошких података, највероватније реч о области јужно од планине Урал, између Урала и Волге.

То би, додаје институт, могло да укаже на Русију или Казахстан.

– Руске власти рекле су да нису обавештене да је дошло до несреће на њиховој територији – рекао је директор ИРСН Жан Марк Перес за Ројтерс.

Он је додао да институт још није ступио у контакт са казахстанским званичницима.

Перес је рекао да су протеклих недеља ИРСН и други институти за нуклеарну безбедност у Европи измерили висок ниво рутенијума 106, радиокативног нуклида који настаје дељењем атома у нуклераном реактору.

Упозорење: Ово су најозраченији градови у Србији

радиоактивни облак

На сајту владине Агенције за заштиту од зрачења објављена је виртуелна мапа уз коју стоје информације о озрачености појединих градова. Према овим подацима, најозраченији град није Панчево, како сте вероватно помислили, него Врање.

Агенција за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије упозорава на радијацију у најозраченијим градовима.

Уз мапу се на сајту налази количина радијације у одређеним градовима.

Подаци се обнављају на сваких пола сата, а према њима најозраченији град није Панчево, него Врање. У њему радијација износи 140 наносиверта на сат, чак за девет више него у Винчи, која је на другом месту. На трећем месту је Косовска Митровица, а Панчево уопште није на листи.

Просечна радиокативност износи око 100 наносиверта, али она може да варира горе-доле и до 50 одсто, у зависности од подручја. Опасно је тек кад се ова вредност удвостручи.

То што је Врање на првом месту по озрачености не треба да чуди. Град је током 1999. бомбардован осиромашеним уранијумом, а после се каснило и са чишћењем радиоактивног отпада.

Танјуг/Блиц

1 коментар

Comments are closed.