Зашто Амиши НЕ ОБОЛЕВАЈУ ОД РАКА?

Студија објављена у часопису „Узроци и превенција рака“ (Cancer Causes and Control) открила је да Амиши практично немају рак у својој популацији. Они се сматрају најздравијим људима у Америци.

амиши
Фото: ofpof.com

Истраживачи са Државног универзитета Охаја покренули су студију о популацији Амиша како би се утврдило да ли ће стопе оболевања од рака код њих бити веће услед недостатка конвенционалне здравствене заштите. Међутим, оно што су открили их је шокирало.

Утврђено је да је код Амиша број оболелих од рака неупоредиво мањи него код осталог становништва због чега су истраживачи одлучили да детаљније проуче њихов начин живота, животне изборе и исхрану, како би сазнали зашто је то тако.

Већина Амиша не пуши, не пије и обично нису сексуално промискуитетни, што наводи истраживаче на закључак да ови животни фактори играју важну улогу у чињеници да се код њих канцер јавља у ограниченом броју случајева.

Други важан фактор који је испитиван јесте велика количина физичког рада који Амиши упражњавају. Већина Амиша ради у пољопривреди, грађевинарству и другим видовима производње, који захтевају напорну физичку активност која их одржава у кондицији и чини их здравима. Док остатак Америке по цео дан седи у коцкастим просторијама с флуоресцентним осветљењем Амиши марљиво раде на гајењу усева, изради намештаја и грађевина, као и производњи разних корисних добара. Истраживачи сматрају да све то изузетно доприноси одличном здрављу ове конзервативне хришћанске групе.

Кристофер Петровић – СРПСКИ АМИШ ИЗ НИШКЕ БАЊЕ: У Србији људи НИСУ РАДОСНИ КАД РАДЕ

Још један важан чинилац који није посебно истражен у овој студији јесте чињеница да Амиши сами узгајају сву своју храну. Они примењују проверене, традиционалне органске методе производње хране које им обезбеђују здраво воће и поврће, млеко месо и другу незагађену храну коју већина Американаца никад не добија. Богата ензимима, витаминима и хранљивим састојцима, храна Амиша се гаји на правилан начин, баш онако како је неопходно да би побољшала људско здравље.

Иако неки исмевају њихов осамљени начин живљења, посвећеност Амиша једноставном, продуктивном животу  и чистој домаћој храни доприноси њиховом здрављу на начин о коме остатак Америке може само да сања.

Ако се све наведено упореди са свакодневним седењем у пословним зградама, конзумирањем индустријске и генетски модификоване хране и кљукањем разним пилулама добијеним на рецепт, постаје јасно који животни стил заслужује презир.

Швајцарско истраживање је открило да су деца Амиша здравија од деце одрасле на европским фармама. Неки сматрају да им у одржавању доброг имунитета помаже и напитак који редовно припремају и конзумирају.

Према стручњацима, тај напитак свакако доприноси њиховом здрављу јер садржи антиканцерогено, антивирусно и антибактеријско дејство. Већ кроз две недеље конзумирања смањује ниво холестерола у крви, а делује и на стабилизацију крвног притиска и нивоа шећера.

Састојци напитка: један чешањ белог лука, комад наренданог свежег ђумбира, једна кашичица свежег сока од лимуна, једна кашичица органског јабуковог сирћета и једна кашичица органског меда уз додатак пола шољице воде.

Напитак треба пити ујутро на празан стомак и пре вечере.

Извор: Why Don’t The Amish Get Cancer?

Превод: Хронограф

 

1 коментар

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.