ЗАНИМАЊЕ: ПРОСЈАК – Не треба вам ново одело за посао, а НЕ МОРАТЕ ни ДА СЕ КУПАТЕ

Бити просјак је врло уносно занимање, што се може видети из примера који следе. У Лазаревцу су, на пример, ухапшена двојица просјака. Изненађење је уследило када су и поред мршавог пазара од 250 динара без проблема искеширали 17.000 за казну коју им је по хитном поступку изрекао суд за прекршаје!

 просјак

Хапшење два просјака у Лазаревцу најбољи је доказ да није увек све онако као што на први поглед изгледа. Одрпани, са штакама и тужним изразима лица, Светислав М. (19) из Грабовца и Бора Ј. (38) из Јеленче код Шапца су читавог јутра од незаинтересованих пролазника жицкали милостињу, али су и поред великог ангажмана у првој смени инкасирали свега 253 динара.

У пола посла их је прекинула ревносна полицијска патрола, па су просјаци завршили на суду. Изненађење је уследило када су и поред мршавог пазара без проблема искеширали 17.000 за казну коју им је по хитном поступку изрекао суд за прекршаје!

У Србији се због просјачења иде у затвор

У Србији нема тачних података о броју просјака, али се процењује да само у Београду на улици свакодневно оперише 2.000 људи који од пролазника измамљују милостињу. Просјачење се према Закону о јавном реду и миру санкционише, и то казном затвора до 30 дана или новчаном до 20.000 динара. За организаторе просјачења казна је знатно већа, па се такав преступник кажњава затварањем до 60 дана или новчаном казном која износи до 30.000 динара. Ипак, из милосрђа или добре воље, велики број људи ове преступнике често „награђује“.

– Имали смо лошу информацију да у Лазаревцу станује неки фин и дарежљив народ. Касно смо сазнали да су они так’и само пред плату у „Колубари“. Је*еш га, мало смо поранили – јадали су се полицији Светислав и Бора.

То, међутим, није био крај њихових мука јер је прави шок уследио тек када су сазнали за висину казне коју им је изрекао прекршајни суд у Лазаревцу. Онда су они оставили присутне у шоку јер су баксузни ортаци одложили штаке и из џепа извадили 17.000 динара како би платили глобу!

– Мислио сам да се шале, али сам занемео од изненађења кад су из поцепаних џепова извадили паре. Сигуран сам да 99 одсто Лазаревчана тога дана није имало толику лову код себе. Па то је готово пола моје плате! – пљујући на земљу препричава овај несвакидашњи догађај наш извор у полицији.

Милица Живојиновић, вршилац дужности председника Прекршајног суда у Лазревцу, каже да ово није усамљен случај и да није неоубичајно да наизглед сиромашни људи плаћају високе прекршајне казне, па чак и када због акумулације достигну и више десетина хиљада динара. Она наводи и пример једне жене која је зимус у летњим сандалама, скромно обучена и с дететом у наручију дошла у суд да би платила високу казну изречену њеном супругу, коме је претио одлазак у затвор.

Просјак се исцелио у судници

Млађани Света је по окончању саслушања, наочиглед многобројних сведока, свој просјачки алат спаковао под мишку и лагано стрчао низ четрдесетак степеника који су га делили од излаза, пошто се канцаларија у којој је давао изјаву налази на другом спрату зграде у којој се налази суд.

– У Србији су могућа свакојака чуда. Бог ће га знати, можда је човек у судници доживео просветљење и због тога одбацио штаке – прокоментарисао је један духовити судија.

просјак

Најбогатији просјаци на свету

Сајмон Рајт (37) из Лондона и Шејн Ворен Спигл (45) из америчког града Оклахома Сити два су најбогатија просјака на свету. Према неким проценама, Рајт је пре него што му је ове године забрањено да просјачи на улицама енглеске престонице годишње зарађивао и више од 60.000 фунти. Сваке ноћи после просјачења враћао би се у свој општински дом вредан 250.000 фунти.С друге стране океана, Американац Спигл је приликом недавног хапшења изјавио да годишње од милостиње инкасира више од 60.000 долара. Ако је ова изјава тачна, његова зарада спада у средњу категорију прихода у САД, у којој се, на пример, налазе приходи архитеката, судских вештака и компјутерских аналитичара.

Ало/Хронограф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.