ВАКЦИНАЦИЈА и даље ОБАВЕЗНА! Остају и КАЗНЕ ЗА РОДИТЕЉЕ

Уставни суд Србије одбацио је иницијативу антивакцинаша да се поједине одредбе Закона о заштити становништва од заразних болести прогласе неуставним, те обавезна вакцинација деце и даље остаје на снази, као и казне за родитеље који одбијају да вакцинишу своју децу.

вакцинација

У Србији су од почетка октобра регистрована 93 пацијента оболела од малих богиња, а епидемија је пријављена у Београду, српским енклавама на Косову и Метохији, Бујановцу и Краљеву. Најмлађи пацијент је беба од три месеца, а најстарији има 48 година, док је највећи број оболелих међу млађима од пет и старијим од 20 година, саопштио је Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

Иако број оболелих у Србији од малих богиња свакодневно расте, антивакцинални лоби и даље врши притисак на јавност износећи неутемељене ставове о штетности ММР вакцине.

– У демократском друштву свако може да прича шта хоће. Годинама имамо ситуацију да бизарни ликови и полуголе певачице, атрактивни за таблоиде, говоре о стварима које не познају не би ли доспели на насловне стране – каже за Данас епидемиолог Зоран Радовановић, додајући да живимо у систему погрешних вредности које диктирају екстремни десничари.

– Апсурдно је да се сумња у лекаре, у читаву професију. Па они би имали много већу зараду када деца не би била вакцинисана, јер би знатно више пара отишло на лечење те деце. Обавезна вакцинација постоји у многим развијеним земљама, а чак тамо и где није обавезна имунизација, попут скандинавских земаља, више од 90 одсто деце је вакцинисано, јер је о томе развијена друштвена свест – наглашава Радовановић и додаје да је вакцинација цивилизацијско, културолошко питање, где смо ми последњих година подбацили.

– Какав ће бити ток епидемиолошке ситуације за сада се не може предвидети са извесношћу. Срећна околност је што постоји епидемиолошки бедем, односно обухват вакцинације међу децом школског узраста је био висок, те она нису изложена обољењу. Проблем су деца предшколског узраста. Једна трећина њих није заштићена, што је последица деловања антивакциналиста у протеклих пет година – наглашава Радовановић. Доктор додаје да не треба дизати панику ни око малих богиња, јер се сада иде у другу крајност.

вакцинација

– Мале богиње нису смртоносно обољење, али остављају организам у стању смањене отпорности и подложности другим заразним болестима. Код сваког петог зараженог јавља се упала плућа, упала ува је нешто чешћа, док запаљење мозга добија једно од 1.000 оболелих пацијената – истиче наш саговорник. Он додаје да у европским земљама од запаљења мозга умире једна од 2.000 оболелих особа, док у неразвијеним земљама од малих богиња умире свако 10 или 20 дете.

Контрола вакцина: Контрола квалитета вакцина је веома ригорозна. Све цепива се прво контролишу у европској Агенцији за лекове, а потом се свака серија вакцина код нас се контролише у нашој Агенцији за лекове и медицинска средства.

К. Живановић, Данас