САН: Болеснима најбољи лек – Здравима може и да шкоди

Кад се разболимо, можемо да узимамо лекове, можемо да се хранимо на посебан начин, али пре свега треба да се добро наспавамо. Научна истраживања потврдила су веровање да је сан – одличан природни лек!

сан
Фото: Pinterest

Недавно је истраживање о утицају сна на оздрављење објављено у часопису Sleep. Оно указује да је најбољи природни лек за опоравак од болести – да се наспавамо што је више могуће! Истраживачи кажу да је интуитивна реакција организма да жели да спава кад се разболимо. Захваљујући испитивањима обављеним на животињама, истраживачи су потврдилли да спавање на неки начин појачава рад имуног система – односно, појачава отпорност на инфекције и повећава вероватноћу опоравка од инфективних болести.

Сан и имуни систем

У науци је већ било доказано да лоше спавање може да доведе до неких поремећаја имуног система. На пример, показано је да лош сан у трудноћи може да доведе до разних компликација, од којих је нека смањена тежина бебе. Наука је показала и да мањак сна повећава ризик од развоја дијабетеса тип 2, па чак и срчаних обољења. Све се то дешава зато што се услед мањка сна имуни систем поремети па долази до инфламаторних реакција! Проучавање објављено у часопису Sleep повезало је сва та открића и закључило да не само да сан утиче на имуни систем, но и да ћемо брже оздравити ако више спавамо кад смо болесни!

По речима истраживача, закључак свега наведеног је јасан: када се разболимо, треба да спавамо што више можемо. И још, превентивно, ако се осећате, као што се код нас у народу каже, “ровито” (тј. као да само што се нисте разболели), можда би најбоље било да откажете изласке и непотребне обавезе, останете код куће и добро се наспавате.

Дуго спавање је опасно по здравље

С друге стране, ни претерано спавање није здраво. Лекари непрестано упозоравају колико је квалитетан сан важан за имунитет и регенерацију организма, али истраживања показују да превише спавања такође није здраво, тврде научници Универзитета у Кембриџу.

Обимна студија спроведена на 10.000 испитаника старости од 42 до 81 године показала је да је чак опасније спавати превише него премало. Пратећи здравље испитаника током десет година, научници су установили да особе које спавају дуже од осам сати дневно два пута више ризикују да добију мождани удар. Опасност по здравље нарочито је изражена код старијих жена.

Поређења ради, испитаници који спавају мање од шест часова дневно, изложени су 18 посто већем ризику од можданог удара.

Истраживачима и даље није јасна веза између предугог спавања и ризика од болести, па су у плану нова истраживања која ће се бавити овом темом. Научници пре свега желе да установе да ли је дуго спавање симптом болести, односно рани показатељ кардиоваскуларних проблема.

сан
Фото: Хронограф