Архимандрит Сава Јањић: Вучић ПРЕДАЈЕ косовским Албанцима територију за коју се на Мирослављевом Еванђељу ЗАКЛЕО ДА ЋЕ ЧУВАТИ као део Србије

Као што на време рекосмо, разграничење које је већ договорено у грубим линијама између Приштине и Београда, у суштини је колосални пораз за Србију јер се њена de jure територија треба поделити (или да ублажимо, разграничити) по етничком принципу – Север Косова за тзв. Прешевску долину.

архимандрит сава јањић
Архимандрит Сава Јањић/Фото: Фејсбук

Прецизније речено, Србија задржава север Косова (или један његов део), који ионако контролише, а треба да преда остали део Косова и Метохије (са већином нашег народа и светиња) и по свему судећи део простора Прешева и Бујановца (Зато је Београд јуче хладно тако прећутао претње Приштине да ће анектирати Прешево).

Дакле властодршци у Србији спремни су да предају косовским Албанцима територију за коју су се, барем по Уставу, на Еванђељу заклели да ће чувати као део Србије.

Остаје доста тешких задатака: Мењање Устава Србије и Косова. На Косову се мора ућуткати опозиција која хоће целу територију Косова (сукоб Тачи-Харадинај је у току), у Србији прогласити за издајнике и плаћенике све који ово не виде као акт највећег патриотизма, уз најбескрупулозније таблоидско блаћење и претње појединцима, маргинализовати улогу Цркве јер им не даје подршку за издају и, коначно, у току септембра или почетком октобра потписати свеобухватни споразум са неким привидним гаранцијама за Србе јужно од Ибра и пар манастира који остану (на чему инсистирају међународни фактори ваљда како би све имало барем неки привид праведности, макар за неко време).

Важно је напоменути да у Бриселу представници Београда никада нису разговарали о црквама и на томе су искључиво инсистирали међународни представници. Ови су се бавили искучиво територијом и изналажењем начина како да српскм народу продају рог за свећу.

Црква је на време говорила и нису нас слушали. Кренули са најпрљавијим нападима и лажима, иако добро знају да је Црква најјачи противник независности КиМ. Маске су коначно пале (додуше мало раније него што су планирали јер смо изашли у јавност и макар предупредили насилни сценарио који је био планиран).

архимандрит сава јањић
Манастир Високи Дечани/Фото: Фејсбук

Овај план етничке поделе територије, који из милоште зову „разграничење“ по свему судећи има прагматичну подршку кључних међународних фактора, под условом да се криза не излије на простор БХ и Македоније.

Не бих о детаљима. Биће оних који ће о томе писати више. За нас у СПЦ на Косову и Метохији ово није и неће бити политичко питање, него питање опстанка нашег верног народа и светиња са којим остајемо до краја уз све последице договора моћника. А они који вуку Србију у ову трагедију, нека се правдају и обмањују и друге и себе саме.

Бога и народ који види својим очима, не могу преварити.

Будући, ипак, да је реч о подели територије на етничком принципу, дугорочне последице за Европу биће веома опасне али, хвала Богу, доста је паметних људи и међународних и домаћих о томе говорило на време. Нису их слушали. Процењујем да ће овај споразум ако га успеју спровести изазвати толику нестабилност да ће будућност овог дела у Европи за дуго бити на листи чекања, али видећемо.

Бог да је на помоћи свима и да опрости онима који заиста не знају шта раде јер њима није лако, изобличаваће их њихова савест до краја живота, јер знају да Бог све види (ако уопште верују у њега) и свесни су да народ и историја памте!

архимандрит сава јањић
Заклетва на Мирослављевом Еванђељу

Сетимо се ове фотографије. Остаће у историји! Заклетва на Мирослављевом Еванђељу. С Богом се није играти!