МОСКВА О ПРЕСУДИ МЛАДИЋУ: Трибунал у Хагу је антисрпски!

Пресуда ратном команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу представља наставак „политизоване и пристрасне линије“ која је од почетка постојала у раду Хашког трибунала, изјавила је данас портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

москва о младићу
Марија Захарова/Фото: Pinterest

„Једнострано, антисрпско тумачење трагичних догађаја које је вештачки створио Трибунал, не само да не доприноси реализацији основног принципа неминовности кажњавања злочина, но и подрива обнављање узајамног поверења на Балкану“, рекла је Захарова одгаварајући на питање агенције Бета како Москва тумачи пресуду Хашког трибунала у случају Младића.

Она је рекла да Хашки трибунал није успео да функционише непристрасно за кажњавање „свих криваца ужасних злочина“, већ да је низ лица и оправдао упркос постојећим доказима и дао им својевсрни „аранжман за политички живот“.

Првостепено веће Хашког трибунала осудило је јуче Младића на доживотну казну затвора за геноцид у Сребреници и за злочине против човечности у 15 босанских општина, који обухватају прогоне, истребљења, убиства, депортације и присилна премештања. Проглашен је кривим по свим тачкама оптужнице изузев прве која се односи на геноцид у шест општина у БиХ.

Захарова је рекла да Москва очекује да ће разматрање свих предмета предатих Трибуналу, као и могућа Младићева жалба, бити „максимално ефикасно, професионално и непристрасно размотрени“ ради стабилности на Балкану.

Она је рекла да је индикативно што ни Хашки трибунал, ни суд БиХ, „који је копирао његова дејства“, нису видели елементе злочина у случају Насера Орића, „чији су се борци 1992. до 1994. скривали у Сребреници и одатле нападали цивилно српско станивништво“.

Портпаролка Министарства спољних послова Русије је оптужила Трибунал да није водио рачуна о општеприхваћеним стандардима, као што су рокови суђења, фундаменталних права на живот, очување здравља и медицинска помоћ.

Захарова је рекла да је Трибунал у мају одбио да привремено пусти Младића на слободу ради лечења у Русији, „без обзира на то што је Русија дала детаљне гаранције“.

Бета

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.