МОСКВА О ПРЕСУДИ МЛАДИЋУ: Трибунал у Хагу је антисрпски!

Пресуда ратном команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу представља наставак „политизоване и пристрасне линије“ која је од почетка постојала у раду Хашког трибунала, изјавила је данас портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

москва о младићу
Марија Захарова/Фото: Pinterest

„Једнострано, антисрпско тумачење трагичних догађаја које је вештачки створио Трибунал, не само да не доприноси реализацији основног принципа неминовности кажњавања злочина, но и подрива обнављање узајамног поверења на Балкану“, рекла је Захарова одгаварајући на питање агенције Бета како Москва тумачи пресуду Хашког трибунала у случају Младића.

Она је рекла да Хашки трибунал није успео да функционише непристрасно за кажњавање „свих криваца ужасних злочина“, већ да је низ лица и оправдао упркос постојећим доказима и дао им својевсрни „аранжман за политички живот“.

Првостепено веће Хашког трибунала осудило је јуче Младића на доживотну казну затвора за геноцид у Сребреници и за злочине против човечности у 15 босанских општина, који обухватају прогоне, истребљења, убиства, депортације и присилна премештања. Проглашен је кривим по свим тачкама оптужнице изузев прве која се односи на геноцид у шест општина у БиХ.

Захарова је рекла да Москва очекује да ће разматрање свих предмета предатих Трибуналу, као и могућа Младићева жалба, бити „максимално ефикасно, професионално и непристрасно размотрени“ ради стабилности на Балкану.

Она је рекла да је индикативно што ни Хашки трибунал, ни суд БиХ, „који је копирао његова дејства“, нису видели елементе злочина у случају Насера Орића, „чији су се борци 1992. до 1994. скривали у Сребреници и одатле нападали цивилно српско станивништво“.

Портпаролка Министарства спољних послова Русије је оптужила Трибунал да није водио рачуна о општеприхваћеним стандардима, као што су рокови суђења, фундаменталних права на живот, очување здравља и медицинска помоћ.

Захарова је рекла да је Трибунал у мају одбио да привремено пусти Младића на слободу ради лечења у Русији, „без обзира на то што је Русија дала детаљне гаранције“.

Бета