Одржан протест у Скадарлији због постављања новог камена. ГДЕ ЈЕ НЕСТАЛА СТАРА КАЛДРМА?

Око двадесетак Београђана протестовало је због реконстукције Скадарске улице. Протест је организовао Покрет за преокрет, а окупљање је подржало и Ново удружење пензионера Србије.

јанко веселиновић
Фото: screenshot Н1

Учесници су поставили транспаренте по калдрми на којима су написани стихови и цитати Ђуре Јакшића, Бранислава Нушића и Моме Капора.

Окупљенима највише смета што се уместо камена из турског доба, у Скадарлији сада поставља нов камен, који је, како кажу, увезен из Грчке.

„Да ли ће сутра да буде толико атрактивна Скадарлија, ако се зна да је то нешто што је од јуче“, упитао је Александар Михаиловић из Новог удружења пензионера Србије

Како је за Н1 рекао председник Покрета за преокрет Јанко Веселиновић, покрет је пре 15 дана затражио од градоначелника Београда одговоре на питања ко и до када изводи реконструкцију и колико она кошта, с обзиром на то да у Скадарској улици не постоји табла са информацијама о извођењу радова.

скадарлија
Фото: Н1

Покрет за преокрет је упитао и по којој цени и одакле је набављен нови камен и шта је са старим.

Веселиновић је рекао и да нису добили одговор од Завода за заштиту споменика културе града Београда, да ли је та институција дала сагласност за реконстукцију.

„Од недеље ћемо тражити помоћ Повереника за информације од јавног значаја, али ћемо поднети и кривичне пријаве како би надлежно тужилаштво утврдило где је стара калдрма, да ли је постојао тендер за набавку камена“, рекао је Веселиновић за Н1.

Активисти Преокрета и грађани на остацима старе калдрме поставили су цитате из дела великих уметника, скадрлијских боема: Ђуре Јакшића, Бранислава Нушића, Жанке Стокић, Чича Илије Станојевића, Моме Капора. На плакатима се тако нашао стих из песме Отаџбина коју је Ђура Јакшић написао у једној од скадарлијских кафана, затим изјава глумца и првог српског режисера Илије Станојевића „Своје најлепше дане провео сам у Скадарлији ноћу“ али и анегдота из живота писца Јанка Веселиновића како му је Скадарлија спасила живот.

„Ова наказна интервенција дело је оних који желе да се заборави и њихова лична историја и историја уопште. За њих је врховна уметност фонтана на Славији а колективно памћење и националну историју би да рачунају од оснивачког конгреса СНС-а. Ово са Скадарлијом је неописив скандал, а аргументација да се морало поравнати јер је било незгодно за штикле је жалосно слушати и понижавајуће коментарисати. Та естетика певајућих фонтана и печењара, као и „залиј бетоном“ уметнички поступак, слика је и прилика актуелне власти. Неко је добро зарадио наневши непоправљиву штету овој специфичној урбанистичкој целини и за то би морао да одговара“, рекао је председник Покрета за преокрет Јанко Веселиновић.

Активисти Преокрета започели су и завршили протест испред споменика Ђури Јакшићу – најпознатијем скадарлијском боему и станару Скадарлије, где су симболички ставили повез на његове очи „како не би гледао ружење Скадарлије“. На делу Скадарске на којој су извођени радови активисти су поставили упитник, састављен од слика девизних новчаница, као симбол нетранспарентности ове инвестиције.

H1/Покрет за преокрет