Како је НАСЕР ОРИЋ новцем државе Србије избегао казну и КО МУ ОМОГУЋУЈЕ ДА СЛОБОДНО ШЕТА СРБИЈОМ

Супруга крунског сведока против Насера Орића, који је чуван у Београду, новцем државе Србије 2015. купила је мобилни телефон на који их је звао господар рата у источној Босни.

насер орић
Фото: Курир

Самира Авдића (50), који је требало да буде најважнији сведок тужилаштва на суђењу Орићу у Сарајеву, и његову породицу у Београду чували су припадници Јединице за заштиту личности МУП-а Србије, који су направили пропуст и дозволили да оптужени ступи у контакт са сведоком, који је затим одустао од сведочења. Овај сведок се трећи пут оженио и нова супруга је родом из Сребренице, као и Орић, који је пореклом из тог краја, из Поточара.

Зашто није контролисана сведокова супруга

– Први пропуст је био што није обављена ваљана безбедносна процена Авдићеве супруге, која је заједно чувана са њим. Kључни пропуст је направљен када она није контролисана и није откривено да је набавила мобилни телефон и картицу, који нису били под надзором српских служби. Накнадно је откривено да је она новац који је држава Србија дала породици Авдић да купи школске књиге за децу искористила да купи мобилни телефон – каже извор “Блица” који је био упознат са чувањем Авдића.
Преко тако набављеног телефона за који српске службе нису знале да постоји Орић је разговарао са Авдићем, који је затим одустао од сведочења против њега. Тај разговор обављен 2015. пресрела је СИПА, агенција БиХ за борбу против криминала, и обавестила је надлежне у Србији.

У пресретнутом разговору прво Авдићева супруга прича са непознатом особом на енглеском језику. После тога разговор настављају Авдић и Орић. Авдић је тражио од Орића да му пошаље 2.000 конвертибилних марака, наводећи да му је тај новац потребан да напусти Београд. Орић га пита да ли га туку и притискају у Србији, а Авдић одговара одречно, наводећи да је све у реду.

Овај разговор нису скривали ни Орићеви адвокати, али у њиховој верзији Авдић је наводно био заточен у Београду, и тврдио да га муче, те да потплаћују сведоке са 2.000 марака. Део разговора је достављен суду у Сарајеву.

Сам Авдић је после тога прво отишао у БиХ, где је давао контроверзне изјаве да је наводно уцењиван да ће бити осуђен ако не сведочи против Орића, као и да су му нудили 800.000 евра да терети господара рата у источној Босни.

Занимљиво је да су пре тога Орићева одбрана и сарадници водили велику кампању против Авдића, проглашавајући га психичким болесником и лажовом.

Иначе, Авдић, који је био припадник 28. дивизије Армије БиХ и члан Сребреничке групе, пре овога био је осуђен и одслужио је казну. Њему и још трима особама судило се за убиство четири Србина из Милића, а Авдићу и још једном његовом саборцу и за убиство једног Бошњака из Сребренице. Осуђен је на 10 година затвора, а по уложеној жалби Врховни суд је казну смањио на пет година.

насер орић
Фото: printscreen

Распорио трудницу, копао очи

Самир Авдић је још 1. и 8. децембра 2008. сведочио Тужилаштву у Бијељини. Он је пре тога своју изјаву о многобројним злочинима Орића исписао руком на 130 страна. Међу најсвирепијим злочинима су убиство труднице у Лозничкој Реци, као и убиство сребреничког судије Слободана Илића (46).

– Жена почиње да јауче и пада на земљу, а истовремено се откопчава и наруквица, коју Насер узима. Затим јој је забио нож у стомак, и то отприлике на месту где је желудац, а онда је нож свукао низ стомак, услед чега је из ње испало све, па и кеса, како бих је назвао, у којој се налазило дете у утроби мајке – причао је Авдић. Он је тужиоцу испричао да је приликом напада на село Залазје на Петровдан (12. јула) 1992. заробљено осам Срба, од којих је Орић убио судију Илића.

– Насер му је прво ножем извадио оба ока, при чему тај човек ни гласа није пустио. Сео му је на прса и заклао га – сведочио је Авдић

Милошевићев телохранитељ има пријатеље међу политичарима

Насер Орић, који је као српски полицајац почетком деведесетих био близак телохранитељ Слободана Милошевића, у интервјуу 2014. рекао је да је сачувао пријатељства из Београда међу особама које су “на високим позицијама у полицијским структурама, а има и неких у политичким структурама”.

МУП Србије: Ћуте о Орићу

У МУП су нам јуче само казали да Насер Орић нема документа Србије под тим именом, додајући да би био ухапшен уколико би покушао да уђе у нашу земљу. Међутим, МУП се није огласио поводом информација да Орић има лажна документа, са српским именом и презименом, те је остало непознато да ли ће полиција утврђивати ко му је и када издао те личне исправе. Без одговора је остало и питања да ли МУП има информације да Орић илегално улази у Србију, те шта су евентуално тим поводом предузели.

Српски политичари о Орићевим уласцима у Србију

насер орић
Фото: screenshot

Санда Рашковић Ивић о тврдњама Насера Орића да може неометано да улази у Србију: Или он лаже или државни органи не раде свој посао и понижавају нас као грађане

Као грађанка питам министарства правде и унутрашњих послова: како је могуће да неко кога наши органи држе зликовцем и чије хорде су масакрирале Србе у сребреничком крају може да улази несметано у Србију.

Орић или лаже и провоцира или наши државни органи не раде свој посао и понижавају нас као грађане – рекла је за Курир Санда Рашковић Ивић, потпредседница Народне странке, реагујући на тврдње Насера Орића да несметано улази у Србију кад год зажели.

Шешељ поводом Орићевих тврдњи да несметано улази у Србију и иде у лов: Полиција све да провери!

Реагујући на Орићеве тврдње да несметано прелази границу са својим документима, а не лажним, Шешељ истиче да је све то измишљотина ратног команданта Сребренице како би био у центру пажње муслиманске јавности.

„Провео сам с Орићем скоро годину дана у истом блоку и, знајући га, склон сам да верујем да је он сам пласирао да, ето, сме да лови по Србији како би испао јуначина у муслиманској јавности. Он је егзибициониста. Наравно није немогуће да заиста долази и да га нико није открио, али то треба полиција да провери“, подвукао је Шешељ у изјави за Курир.

Јовановић (ДСС): То је прворазредни скандал, свима нам се лоше пише!

Председник Демократске странке Србије Милош Јовановић истиче да је у питању „прворазредни скандал“ реагујући на тврдње ратног команданта Сребренице Насера Орића који је у ексклузивном разговору за Курир рекао да слободно улази у нашу земљу са исправама на којима стоји његово име.

Реагујући на Орићеве тврдње да несметано прелази границу са својим документима, а не лажним, Јовановић поручује да нам се „свима лоше пише“.

„Ако Орић заиста слободно долази у Србију, онда је то прворазредни скандал. Такве ствари, баш као и ова прича о постојању паралелне службе безбедности која је јача од државне, доказују да ми заправо и немамо државу и да нам
се свима лоше пише“, подвукао је он у изјави за Курир.

Обрадовић (ДВЕРИ): Власт треба да га ухапси!

– Насер Орић је ратни злочинац и ловац на српске главе. Ако је тачно да се слободно шета Србијом, то је доказ неозбиљности наше власти која треба да га ухапси – рекао је за Курир лидер Двери Бошко Обрадовић реагујући на писање Курира да Насер Орић несметано улази у Србију иако је на потерници.

Подсетимо, Насер Орић, који се налази на потерници Србије због ратних злочина, у ексклузивном разговору за Курир потврдио је да долази да лови дивљач у ловиштима по Србији истакавши да „српски цариници само стоје мирно и салутирају му док пролази“.

Блиц/Курир