НАЈЗАД! Пронађен правни основ за ТУЖБУ ПРОТИВ чланица НАТО-а

БЕОГРАД – Шеф правног тима Српске краљевске академије Срђан Алексић рекао је Срни да је овај тим дошао до правног основа за тужбу против чланица НАТО-а за изазивање хуманитарне и еколошке катастрофе током бомбардовања Србије осиромашеним уранијумом.

тужба НАТО
Фото: Срна

Алексић је појаснио да је овај правни тим дошао до шест правоснажних пресуда италијанских судова, који су утврдили постојање „балканског синдрома“, односно везе између оболевања од канцера и боравка на Косову и Метохији, које је НАТО гађао осиромашеним уранијумом.

Он је навео да се у тим пресудама досуђује накнада штете италијанским војницима (из састава Кфора), који су боравили у мисији на простору Косова и Метохије и БиХ, у подручјима која је НАТО бомбардовао осиромашеним уранијумом, и који су обољели од канцера, леукемије и других тешких болести.

Алексић је истакао да је у тим пресудама, које су преведене на српски језик, утврђена узрочно-последична веза њиховог боравка од три месеца на Космету и канцера.

„Тако да сада имамо правни основ и за нашу тужбу. Није то само прича оних НАТО лобиста и лекара који говоре да уранијум није штетан. Постоји шест правоснажних пресуда италијанског суда. Ради се о земљи са озбиљним правосуђем и лекарима“, нагласио је Алексић.

Он каже да су италијански војници тужили Министарство одбране Италије зато што их је послало на места на Косову и Метохији која су бомбардована осиромашеним уранијумом, без адекватне опреме, поасле чега су добили канцер.

Алексић је додао да би адвокатски тим на чијем је челу тужио појединачно чланице НАТО-а које су удружено бомбардовале Србију, и то пред њиховим националним судовима, јер су употребиле уранијум који је забрањен међународним прописима.

„Тако пада њихова прича да уранијум није штетан. Они не поричу да су нас бомбардовали, него поричу да је уранијум штетан по здравље. Али, сада имамо материјални доказ“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је југ Србије бомбардован осиромашеним уранијумом – Врање, Пљачковица и четири села у околини Прешева, те да тамо живи највећи број грађана оболелих од канцера, који немају никакве везе са војском или учешћем у рату.

„Они дишу, једу храну, пију воду која је загађена, озрачена. Више од 80 одсто људи преминулих у овим селима на југу Србије умрло је од канцера“, истакао је Алексић, чија је мајка оболела од канцера.

Он је нагласио да је план да се тужба подигне кроз две године, те да се његовом адвокатском тиму за сада јавило више од хиљаду грађана који су оболели, као и породице преминулих од канцера.

Алексић је додао да је у наредном периоду планирано одржавање међународног конгреса, уз учешће научника из света и Европе који се баве темом осиромашеног уранијума.

Он каже да је у плану и формирање међународне коалиције адвоката из земаља западне Европе, Русије, Кине, Индије, који ће учествовати у писању тужбе против чланица НАТО-а.

Алексић је рекао да значајну подршку пружа и Међународна асоцијација руских адвоката из Москве, који раде у 65 земаља, који хоће да учествују у писању тужбе и заступању грађана Србије.

Он је навео да сви чланови тима и адвокати раде бесплатно на овом случају и да је планирано да до краја године у Нишу буде формирана група интелектуалаца с југа Србије – професори, доктори, научни радници из разних области, који ће дати подршку овом подухвату.

Алексић је истакао да је велики успех постигнут у Кини, где се на националној телевизији у ударном термину у шест наставака емитује филм о бомбардовању и злочину НАТО-а и патњама српског народа, те додао да је реакција грађана Кине фантастична и да дају подршку Србији.

Он је нагласио да ће овај филм бити приказан и на руским телевизијама, а заинтересоване су и француска телевизија „24 часа“, као и једна пољска ТВ.

Срна