Бронзани праисторијски мач, ког је од зуба времена сачувала Западна Морава, представљен у Крушевцу

То је једини мач тог типа откривен јужно од Дунава, израђен је од бронзе, карактеристичан је за период преласка од бронзаног у гвоздено доба.

бронзани мач

Приликом градње Моравског коридора, у атару села Кошеви пронађен је мач који датира из времена преласка бронзаног у гвоздено доба. Доказ је бурне прошлости на простору Балкана пре више од 3.000 година, пише РТС.

Бронзани мач, кога је од зуба времена сачувала Западна Морава један је од најзначајнијих историјских предмета у крушевачком Народном музеју. Богато украшена, тврдо ливена дршка одлика је хладног оружја народа из алпских земаља.

– То обично наука везује за продоре племена из области Централне Европе на просторе тадашње Грчке, односно палатног периода Грчке. То је најчистији предмет од бронзе који сам ја до сада видео – каже др Војислав Филиповић са Археолошког института у Београду, који је од почетка био укључен у овај истраживачки подухват, јер је и руководилац археолошког надзора на изградњи Моравског коридора.

бронзани мач
Фото: Народни музеј у Крушевцу

– Од великог је значаја, јер је то једини мач тог типа откривен јужно од Дунава. Израђен је од бронзе, карактеристичан је за период преласка од бронзаног у гвоздено доба. Датира између 1200. и 1100. година пре наше ере – објашњава Милица Миладиновић, кустос Народног музеја у Крушевцу.

„У питању је бронзани мач са ливеном дршком која је украшена шарама у виду концентричних кругова. Никада нећемо сазнати како је доспео у наше крајеве, а можда је и производ трговине. Ово је први налаз ове врсте јужно од Саве и Дунава и биће део сталне праисторијске поставке у Народном музеју у Крушевцу“, изјавила је она.

После многобројних анализа у Археолошком институту у Београду и Народном музеју у Крушевцу, поводом Видовдана, бронзани мач је представљен јавности.

– Ми дуж трасе Моравског коридора, на територији Расинског округа имамо више археолошких налазишта. Она нам показују да се на овим просторима у долини Мораве, плодној долини, одвијао живот још од праисторији а да је бујао и у средњем веку – наводи Никола Пантелић, директор Народног музеја у Крушевцу.

Ове тврдње доказују нам археолошки локалитети у близини Крушевца: Бедем некропола у Маскару, Конопљара у Читлуку и налазиште Арчиновица, између Беле воде и Селишта.

бронзани мач
Фото: Народни музеј у Крушевцу

ВД директор Народног музеја Никола Пантелић исказао је велико задовољство, што ће мач, као изузетно значајан експонат красити витрине ове културне установе.

Сви посетиоци моћи ће да виде овај археолошки налаз од 8 до 20 сати сваког дана у Народном музеју, који ради 365 дана у години.

Курир / Телеграф