Полако НЕСТАЈУ ЖИРАФЕ: Највише животиње на свету НА ЦРВЕНОЈ ЛИСТИ УГРОЖЕНИХ ВРСТА

У ратом разореним областима, у северној Кенији, Сомалији и Етиопији у пограничном подручју с Јужним Суданом, жирафе су постале ратна сточна храна.

жирафе
Фото: asanteb.com

Жирафа је афрички сисар из реда папкара, највиши од свих копнених животиња. Мужјаци могу бити високи од 4.5 до 5.5 метара и тежити до 1,360 килограма. Рекордна тежина једног мужјака је износила приближно 2.000 kg, а висина 5.87 m.

У протеклих 30 година забележен је драматичан пад популације жирафа, највиших животиња на свету, па је тај проблем класификован као изумирање тих животиња. Са скоро 155.000 јединки 1985. године, број опсталих жирафа 2015. године пао је на 97.000, показују подаци Међународне уније за очување природе (IUCN).

Претпоставља се да су разлози губитак станишта, криволов и грађански немири у многим деловима Африке. С друге стране је забележен и одређени раст, углавном у јужним деловима континента.

IUCN до сада није претерано водио рачуна о статусу жирафа. Међутим, према последњим подацима, ове животиње налазе се на црвеној листи угрожених врста, а њихова популација је смањена за више од 30 одсто.

Доктор Џулијан Фенеси, специјалиста за популацију жирафа који председава Унији, сматра да животиње пролазе „тихо изумирање“.

„Ако идете на сафари, жирафе су свуда око вас. Иако је у протеклом периоду било велике забринутости због слонова и носорога, број жирафа је сада у паду“, рекао је др Фенеси за Би-Би-Си.

Брзи раст људске популације је условио ширење пољопривреде, што је резултирало фрагментацијом опсега жирафа у многим деловима Африке. Али, грађански немири у деловима континента су такође узели свој данак.

„У ратом разореним областима, у северној Кенији, Сомалији и Етиопији у пограничном подручју с Јужним Суданом, жирафе су у суштини ратна сточна храна“, додаје др Фенеси.

На поменутој црвеној листи се налази и велики број птичијих врста. Тако је афричком сивом папагају статус промењен из „рањиве“ у „угрожену“, што значи да се ова птица, популарна као кућни љубимац због могућности опонашања људског гласа, налази међу врстама с врло високим ризиком од истребљења.

жирафе
Фото: Pinterest

Животиње.рс, Wikipedia

Приредио: Хронограф