ВАШИНГТОН ПРИЗНАО ЦРНОГОРСКИ ЈЕЗИК, међународни код биће ЦНР – СВЕ ЗА НОВУ ЧЛАНИЦУ НАТО-а

Црна Гора је добила међународни код за црногорски језик у оквиру ИСО међународног стандарда, саопштио је на конференцији за новинаре директор Националне библиотеке Црне Горе „Ђурђе Црнојевић“ Богић Ракочевић. Ознака за црногорски језик биће ЦНР.

црногорски језик
Богић Ракочевић/Фото:РТС

Богић Ракочевић истиче да је Вашингтон не само признао постојање црногорског језика него и потврдио да он није варијанта српског језика, како је доскоро истицано.

„Ово је заиста лепа вест за нас. Уједињени саветодавни комитет за кодификацију језика, са седиштем у Конгресној библиотеци у Вашингтону, одобрио је захтев библиотеке за дефинисање кода за црногорски језик. Ознака за црногорски језик биће ЦНР, назив на енглеском ‘montenegrian’, на француском ‘montenegrin’, а у оригиналу ‘црногорски језик'“, рекао је Ракочевић, преноси Цетињски лист.

Према његовим речима, ИСО 639 таблице биће ажуриране у недељама које следе.

„Ово је нарочито важно за систем кодирања и каталогизације књига“, истакао је Ракочевић.

Ово је, према речима некадашње директорке Националне библиотеке „Ђурђе Црнојевић“ Јелене Ђуровић, значајна вест за академску заједницу, као и за црногорску културу уопште.

„Национална библиотека је спроводила скоро десет година опсежне активности на добијању овог кода. Ово је веома важно за међународну размену библиографских информација. Исплатило се наше стрпљење, упорност и чврсто уверење да ћемо добити међународни код за наш језик“, истакла је Ђуровићева.

Први писани захтев за доделу међународног кода библиотека је упутила Техничком комитету ИСО 639 у јулу 2008. године, а комплетну документацију проследила у Вашингтон у септембру 2015. године.

Захтев је, након бројних процедура, одобрен тек у петак, 8. децембра 2017. године.

Подсетимо, прошло је само шест месеци откако је Црна Гора постала пуноправна чланица Северноатлантског савеза, а већ је на поклон добила и свој језик, у знак признања за оданост НАТО-у.

Наиме, 5. јуна ове године, на церемонији у Стејт департменту, делегација Црне Горе предала је инструменте ратификације Северноатлантског уговора подсекретару Томасу Шенону, чиме је та држава формално постала 29. чланица НАТО-а.  Црногорску делегацију предводио је премијер Душко Марковић, а церемонији која је уприличена у Стејт департменту, са почетком у 18 часова (12 по америчком источном времену), присуствовао је и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

црногорски језик
Министар спољних послова Црне Горе Дармановић предаје инструменте о потврђивању Северноатлантског уговора

Документ – инструмент приступа – предао је у име Црне Горе министар спољних послова Срђан Дармановић.