ВАШИНГТОН ПРИЗНАО ЦРНОГОРСКИ ЈЕЗИК, међународни код биће ЦНР – СВЕ ЗА НОВУ ЧЛАНИЦУ НАТО-а

Црна Гора је добила међународни код за црногорски језик у оквиру ИСО међународног стандарда, саопштио је на конференцији за новинаре директор Националне библиотеке Црне Горе „Ђурђе Црнојевић“ Богић Ракочевић. Ознака за црногорски језик биће ЦНР.

црногорски језик
Богић Ракочевић/Фото:РТС

Богић Ракочевић истиче да је Вашингтон не само признао постојање црногорског језика него и потврдио да он није варијанта српског језика, како је доскоро истицано.

„Ово је заиста лепа вест за нас. Уједињени саветодавни комитет за кодификацију језика, са седиштем у Конгресној библиотеци у Вашингтону, одобрио је захтев библиотеке за дефинисање кода за црногорски језик. Ознака за црногорски језик биће ЦНР, назив на енглеском ‘montenegrian’, на француском ‘montenegrin’, а у оригиналу ‘црногорски језик'“, рекао је Ракочевић, преноси Цетињски лист.

Према његовим речима, ИСО 639 таблице биће ажуриране у недељама које следе.

„Ово је нарочито важно за систем кодирања и каталогизације књига“, истакао је Ракочевић.

Ово је, према речима некадашње директорке Националне библиотеке „Ђурђе Црнојевић“ Јелене Ђуровић, значајна вест за академску заједницу, као и за црногорску културу уопште.

„Национална библиотека је спроводила скоро десет година опсежне активности на добијању овог кода. Ово је веома важно за међународну размену библиографских информација. Исплатило се наше стрпљење, упорност и чврсто уверење да ћемо добити међународни код за наш језик“, истакла је Ђуровићева.

Први писани захтев за доделу међународног кода библиотека је упутила Техничком комитету ИСО 639 у јулу 2008. године, а комплетну документацију проследила у Вашингтон у септембру 2015. године.

Захтев је, након бројних процедура, одобрен тек у петак, 8. децембра 2017. године.

Подсетимо, прошло је само шест месеци откако је Црна Гора постала пуноправна чланица Северноатлантског савеза, а већ је на поклон добила и свој језик, у знак признања за оданост НАТО-у.

Наиме, 5. јуна ове године, на церемонији у Стејт департменту, делегација Црне Горе предала је инструменте ратификације Северноатлантског уговора подсекретару Томасу Шенону, чиме је та држава формално постала 29. чланица НАТО-а.  Црногорску делегацију предводио је премијер Душко Марковић, а церемонији која је уприличена у Стејт департменту, са почетком у 18 часова (12 по америчком источном времену), присуствовао је и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

црногорски језик
Министар спољних послова Црне Горе Дармановић предаје инструменте о потврђивању Северноатлантског уговора

Документ – инструмент приступа – предао је у име Црне Горе министар спољних послова Срђан Дармановић.

 

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.