ДА ЛИ СТЕ ЧУЛИ ЗА АТЛАНТРОПУ? У предвечерје Другог светског рата, један Немац хтео је да ИСУШИ МЕДИТЕРАН да би остварио БИЗАРАН ПЛАН

Пре нешто мање од једног века, у предвечерје Другог светског рата, тадашња немачка елита расправљала је о идеји стварања суперконтинента који би чиниле данашња Европа и Африка. Имагинарни континент чак је имао и име – Атлантропа.

атлантропа
Пројекат Атлантропа: Фото: Блиц

Звучи сулудо из данашње перспективе, али тих двадесетих година Атлантропа била је више него актуелна идеја. О томе сведочи и обимна документација о Атлантропи, исечци из бројних географских магазина, као и читаве мапе потенцијалних европских градова у Африци које се чувају у Минхенском музеју. Творац идеје о суперконтинету је немачки архитекта Херман Зергел.

Како би Антлантропа уопште настала? Према идеји њеног творца, исушивањем целог Медитерана. Финални нацрти Атлантропе откривају да би Медитеран био подељен на неколико делова који подразумевају и брану на Гибралтару, две бране на реци Конго, као и стварање мора у Чаду и Конгу. Тако би милионима Европљана било омогућено да пронађу бољи живот у Африци, и на крају доминирају Црним континентом, што је у доба расизма и колонијализма била потпуно прихватљива идеја.

Иако се та идеја данас везује за фашисте, оно што је Атлантропу чинило тако привлачном јесте визија „мира у свету“, коју је пројекат заступао, уз једноставно технолошко решење (изградњу брана и мостова).

База суперконтинента била би џиновска хидроелектрана, која би енергијом напајала највећи део оба континента, а независан Савет имао би овлашћење да ускрати енергију свакој држави која би постала претња по светски мир.

Поред тога, Зергелов план изискивао је од сваке државе да у реализацију пројекта уложи толико новца да ниједног не би остало довољно да финансира рат.

Из данашње перспективе ова идеја делује као утопија или научнофантастични филм, али Зергел је толико веровао у њу, да јој је посветио већи део живота. Промовисао је своје идеје широм света, кроз штампу, радио, филмове изложбе па чак и оперу која се звала „Атлантропска симфонија“, пише „Аtlas Obscura“.

атлантропа
Херман Зергел

Написао је неколико књига на ту тему, прву „Панропа Пројекат“ објавио је 1929. године, у којој је описао исушивање Медитерана и наводњавање Сахаре. Ту идеју разрадио је на нов начин у књизи „Атлантропа“. Још четири књиге написао је о свом утопијском пројекту до своје смрти 1952. године.

М.Б. Блиц