ОНА ЈЕ СРПСКА ДР БОУНС Новосађанка међу најбољим форензичарима света

Драгана Згоњанин-Босић са Института за судску медицину Клиничког центра Војводине изабрана је међу девет најбољих форензичара на свету.

драгана згоњанин босић
Драгана Згоњанин Босић/Фото: Р. Гетел, РАС Србија

На Конгресу из форензичке генетике где је учествовало 700 учесника из 68 земаља света у Сеулу, Драгана Згоњанин-Босић добила је специјалну награду уз још осам колега, и сврстана је у сам врх светске форензике. Велико признање наша форензичарка заслужила је на основу научних резултата, али и сарадње с другим лабораторијама, међу којима се издвајају оне са полицијама из Дубаија и Катара.

– Форензичари из Дубаија су ми на претпрошлом конгресу понудили сарадњу и резултат је да смо овај пут представили два заједничка научна достигнућа. Најједноставније, радимо на Y-хромозомском маркеру који ће да помогне бржој и квалитетнијој идентификацији мушке компоненте код случајева сексуалног злостављања – каже она.

Наша саговорница бави се форензичком анализом криминалистичких случајева, утврђивањем родитељства и хуманом идентификацијом посмртних остатака. Управо ово потоње, анализа костију је рад који издваја нашу научницу а који је нашим читаоцима вероватно најпознатији по америчкој серији „Боунс“.

– Анализом костију форензичари не воле да се баве, то су најзахтевнији узорци. Тела су обично уништена, запаљена или су дуго била у води. Резултати су неизвесни и ради се са канцерогеним и мутогеним материјама. Овај сегмент ДНК анализе далеко је најнеисплативији, па то раде обично ентузијасте – прича она.

драгана згоњанин босић
Драгана најбоље сарађује с колегама из Дубаија и Катара/Фото: Приватна архива

Годишње реши око 130 случајева, неки имају епилоге попут оних из најбољих криминалистичких серија. Као када је пронашла оца жени (60) помоћу кости војника закопаног још у Другом светском рату. Или познати случај гажења људи у Војводини када је возач тврдио да је аутом управљао малолетни брат, док је он био на месту сувозача. На крају, ДНК анализа је показала да је ипак старији брат управљао колима, а анализом опушака из пепељаре сазнало се да су у колима били и родитељи.

– Када се пре десетак година аутобус срушио у Тису, тела смо налазили и после пет година, потпуно деградирана, то су тешки случајеви. Најближа фамилија у шоку, не желе да верују. У једној аутомобилској несрећи мушко тело изгорело до непрепознавања, родитељи нису желели да преузму посмртне остатке тврдећи да то није њихов син, да је и даље жив. Хуманом идентификацијом, нажалост, морали смо им доказати да је то он – рекла је наша форензичарка.

Технологија за откривање силоватеља

Наша форензичарка боравила је прошлог месеца у Дубаију као специјалан гост установе „General Department of Forensic Sciences and Criminology, Dubai Police“.

– Имала сам изузетну прилику да истражим низ различитих критичних случајева који су решени применом најновијих развијених технологија. Наставили смо са заједничким радом на недавно развијеном мултиплек китом, за профилисање ДНК мушкараца. Овај алат ће нам помоћи да уведемо до сада најефикаснији тест профилирања мушкараца, који ће се лако примењивати при идентификацији мушке компоненте код силовања, али и при тестирању родбинске везе и мушке наследне линије.

Александар Латас, Блиц

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.