Франкфуртер алгемајне цајтунг: Омиљени српски спорт је – негирање реалности. АМФИЛОХИЈЕ ПРЕДВОДНИК НАЦИОНАЛИСТА

Косовска реторика председника Вучића наишла је на одбијање националиста предвођених митрополитом Амфилохијем, пише Франкфуртер алгемајне цајтунг. „Не ради се само о Косову но о спољнополитичкој оријентацији Србије.“

амфилохије

„Не може бити само до бујне браде и раскошних одора јер чак и његови противници признају: владика Амфилохије Радовић – више од четврт века црногорски митрополит – је харизматична појава. Човек је свестан своје моћи и јачи је на речима од било ког владике Српске православне цркве чији је патријарх замало постао у јануару 2010. Тада му је рачуницу покварио само случај (или, из црквене визуре: Божја воља)“, почиње угледни Франкфуртер алгемајне цајтунг чланак посвећен расправи о Косову у Србији.

„Српски ултранационалиста из Црне Горе се посебно предано изјашњава о политичким питањима. Незабораван је у Београду његов говор на сахрани премијера Зорана Ђинђића који је убијен 2003, када је прозападног шефа Владе индиректно оптужио да је сам крив за своју смрт. Незаборавна је његова тврдња да су Српкиње абортусом убиле више српске деце него Мусолини и Хитлер током окупације у Другом светском рату. Амфилохије је присталица ратног злочинца Радована Караџића који је осуђен у Хашком трибуналу – њега обожава готово истим интензитетом којим презире хомосексуалце, Европску унију, НАТО и све западно“, пише новинар Михаел Мартенс.

Митрополит Амфилохије се, наводи се даље, ових дана уздигао у „предводника националистичке коалиције која се противи косовској реторици (још треба да се покаже да ли ће из тога нићи косовска политика) српског председника Александра Вучића. Вучић одбија формално признање независности Косова проглашено 2008. уз западну подршку, али се испод тог прага залаже за договор који би обема државама омогућио да постану чланице ЕУ. Вучић не искључује чак ни пријем Косова у Уједињене нације под одређеним условима.“

амфилохије
Фото: Youtube

Мартенс даље пише да Вучић упркос томе остаје убедљиво најомиљенији политичар у Србији што се може објаснити његовом прошлошћу – и сам је до 2008. био у националистичком табору. „На његовом примеру се потврђује лекција позната и из других делова света: негдашњи јастребови су често у најбољој позицији да превазиђу конфликте у чијем су потпаљивању сами учествовали. Али сада Вучић наспрам себе има коалицију која га подсећа на његове почетке“, пише у угледном франкфуртском листу.

Наводи се да је „Апел за одбрану Косова и Метохије“ потписало више од 150 личности из јавног живота те да они Вучићеву политику виде као издају српских интереса.

„Изгледа да потписници петиције тај интерес виде као континуирано одбијање реалности што је нека врста историјског спорта српства, то јест његових елита, а коштала је народ већ много крви и патње“, анализира Мартенс и онда поентира: „Заправо се овде не ради само о Косову но уопште о спољнополитичкој оријентацији Србије.

Вучић жели да уведе Србију у ЕУ док националистички русофили попут Амфилохија то желе да спрече. Косово је за њих само средство за остваривање циља скретања земље са садашњег курса.“

амфилохије
Хашим Тачи и Александар Вучић у Бриселу са високом представницом ЕУ Федериком Могерини

„Не изненађује онда што је апел потписала и главна уредница издања Спутњика за Србију. То је руски медиј који из Београда продуцира радијски програм и интернет-страницу на српском. Није претерано – него можда понешто прикраћено – рећи да, према извештавању Спутњика, Европском унијом доминирају педофили, хомосексуалци, муслимани и они пуни разумевања за муслимане и да сви они желе да ојаде Србију и подрију традиционалне православне вредности српског народа док мајчица Русија (у обличју татице Путина) својом заштитничком руком бдије над словенским братским народом“, пише Франкфуртер алгемајне.

На крају текста се наводи да „шовинистичког одбијања“ Вучићеве косовске реторике има и на „лево-либералној и социјалдемократској“ страни спектра и да рецимо Борис Тадић и Вук Јеремић критикују политику председника као „понизност према Западу“. „Чињеница је да је Вучић због своје регионалне политике која је усмерена на смиривање тензија ужива подршку Запада и да је до сада успевао да упркос томе остане најпопуларнији политичар у Србији. Наравно да то зна и владика Амфилохије. Као политичар против Вучића не би имао шансу – зато радије политизује у црквеној одежди, са пастирским штапом и распећем у рукама, него у прашњавој арени дневне политике где се нико не може позвати на Божју реч када бирачи одлуче.“

Више портала, попут листа Донаукурир, преноси вест агенције АФП да се припрема „нови мјузикл посвећен животу бившег српског моћника Слободана Милошевића. Пробе за „Слободан Шоу“ почињу средином јануара, премијера је планирана за фебруар“ у српској енклави Грачаници на Косову. Агенција подсећа да је Милошевић био председник Србије у ери ратова те да је умро 2006. у Хагу током суђења за геноцид, ратне злочине и злочине против човечности.

Приредио Немања Рујевић, DW

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.