Ћуп закопан испод каменог огњишта крио 36 новчића: Крије и тајну масакра над славним шкотским кланом (ФОТО) (ВИДЕО)

Новчићи из 16. и 17. века највероватније су закопани током крвопролића клана Мекдоналд 13. фебруара 1692, када је по наређењу британских власти убијено најмање 38 људи.

новчићи
Фото_ GARETH BEALE

Тим археолога Универзитета у Глазгову открио је 36 новчића старих више од три века у ћупу закопаном испод каменог огњишта у Гленку. После испитивања, научници верују да су припадали једној од жртава масакра у Гленку, када су војници по наредби британских власти поубијали најмање 38 припадника клана Мекдоналд, пише Би-Би-Си.

Имање на којем су новчићи откривени било је летња кућа и традиционално је повезивана са вођом клана Алесдером Руом Меклејном Мекдоналдом из Гленка. Он је један од људи убијених током масакра 1692, наводи се у саопштењу Универзитета.

Новчиће је открила студенткиња археологије Луси Анкерс. Сви они су били у малом ћупу са поклопцем закопаном испод огњишта. Ниједан од њих није искован после 1680-их због чега археолози мисле да су закопани или мало пре или током самог масакра. Како су остали закопани, њихов власник је вероватно био један од жртава.

новчићи
Споменик жртвам масакра у Гленкоу… Фото: Артерра Пицтуре Либрарy / Аламy / Аламy / Профимедиа

– Ово је моје прво искуство на налазишту, Гленко је невероватан. После две недеље које сам провела копајући, учврстила ми се жеља да се целог живота бавим археологијом. Нисам очекивала да овако занимљиво откриће буде моје прво. Мислим да никад ништа неће победити узбуђење које сам осетила када сам открила новчиће – рекла је Анкерсова.

Клан Мекдоналд учествовао је у Првом јакобитском устанку 1689. због чега је и дошло до масакра 13. фебруара 1692. Под командом Роберта Кембела убијено је 38 чланова клана и њихових сарадника, а међу жртвама били су Алесдер Меклејн, вођа клана од 1646, и његова супруга.

– Ово узбудљиво откриће даје нам редак увид у један драматичан догађај. Оно што је деловало као обична рурална кућа, имало је огромно огњиште, импресиван под и егзотичну керамику увезену из Холандије и Немачке. Посебно је занимљиво што верујемо да су новчићи закопани у журби када је масакр већ почео. Знамо да су неки преживели успели да се пробију кроз олују и побегну до одређених имања попут овог. Да ли су новчићи докази драматичне приче? Привилегија је за археолога да пронађе овакве објекте – рекао је др Мајкл Гивен, професор археологије и кодиректор археолошког пројекта у Гленку Универзитета у Глазгову.

Верује се да је ова летња кућа служила и као ловачка колиба и као простор за славља вођа клана Мекдоналд у 17. веку.

– Ово откриће ће нам омогућити да боље разумемо како се живело у Гленку. Досадашња ископавања дала су нам много одговора о животу заједница сточара, али овог пута добили смо информације о животу локалних елита. Величина куће и богатство предмета у њој показују да је ово место на коме је вођа клана гостио људе, славио и организовао велике гозбе – рекао је Едвард Стјуарт, докторанд ахеологије на Универзитету у Глазгову.

У ћупу је било 36 сребрних и бронзаних новчића искованих у 16. и 17. веку. На новчићима има ликова Елизабете I, Џејмса VI, Чарлса I, Чарлса II, али и Енглеске републике Оливера Кромвела. Неколико новчића је из Француске и такозване Шпанске Холандије, као и један из Папске државе.

новчићи
Фото: Getty Images

– Садржај ћупа је фасцинантна мешавина новчића из различитих области, ера и држава. То је занимљива прилика да се испита како је оваква гомила скупљена и који су разлози довели до њеног скривања – рекао је Џеспер Ериксон, куратор нумизматике Универзитета у Глазгову.

Телеграф Наука / Би-Би-Си / University of Glasgow