Страни медији: Могуће ЕТНИЧКЕ ТЕНЗИЈЕ и још већа КОМПЛИКАЦИЈА ОДНОСА Београда и Приштине

Смрт истакнутог српског политичара са Косова Оливера Ивановића могла би додатно да закомпликује проблематичне односе Београда и Приштине, констатује „Гардијан“.

оливер ивановић

Британски лист је упозорио да ће то убиство „неки искористити у покушају да скрену пажњу са растућих политичких тензија око новог косовског кривичног суда“.

„Ивановић је убијен испред седишта своје странке на дан када су Београд и Приштина наставили преговарачки процес у Бриселу о нормализацији односа, после паузе од више од годину дана“, примећује британски лист.

Убиство Ивановића, такође, покреће питање које се тиче међународних мисија (Еулекс и Кфор) за које, како наводи „Гардијан“, критичари тврде да затварају очи пред организованим криминалом.

Британски лист наводи да су тензије око Косова већ у порасту пошто је влада у Приштини покренула иницијативу за укидање Специјалног суда за ратне злочине који би судио за злочине који су починили косовски Албанци, а међу којима би могли да се нађу и припадници политичке елите.

Ивановић је, пише „Гардијан“, упозоравао на безбедносно окружење на Косову, захтевајући активнији приступ Еулекса и Кфора.

Подсећа се и да је у јулу, уочи локалних избора, запаљен аутомобил Ивановића.

Британски лист истиче да се делегација Београда повукла из Брисела са преговора после вести о убиству Ивановића.

Позивајући се на неименовани извор у влади Србије, „Гардијан“ наводи да се делегација Београда повукла и због недавних провокација председника косовског парламента Кадрија Весељија.

„Шта год да се деси, ово убиство ће вероватно бити искоришћено у политичке сврхе“, рекао је стручњак за југоисточну Европу на лондонском Универзитету Сент Мери.

Он сматра и да ће убиство Ивановића „неки искористити у покушају да скрену пажњу са растућих политичких тензија око новог косовског кривичног суда“.

Лист подсећа да је Ивановић 2016. године био осуђен за ратне злочине током сукоба на Косову, али је пресуда у фебруару прошле године поништена и наложено је ново суђење.

Подсећа се и да је Ивановић био ухапшен 2014. године, што је покренуло протесте Срба и чему се оштро успротивио Београд. Ивановић се изјаснио да није крив, тврдећи да је процес политички мотивисан.

О убиству Ивановића (64) известио је и британски „Индепендент“, наводећи да је он био један од кључних политичара на северу Косова са већински српским становништвом.

Овај напад ће вероватно појачати етничке тензије на Косову, оцењује „Индепендент“.

Танјуг