ФАТАЛНИ 16. ЈАНУАР: На овај дан НИЈЕ УБИЈЕН САМО Оливер Ивановић, 1997. бомбом је нападнут ректор из Приштине, и ТО НИЈЕ СВЕ!

По следу догађаја чини се да Србе на Косову прати проклетство 16. јануара. На овај дан је осим Оливера Ивановића, пре четири године ликвидиран његов кум Димитрије Јанићијевић. Ту се црни низ не завршава, јер истог датума 1997. Радивоје Паповић ректор Универзитета у приштини је пуком случајношћу избегао смрт, када је поред службеног возила у коме се налазио експлодирао аутомобил бомба. Том приликом Паповић и његов возач су задобили тешке телесне повреде.

16. јануар
Проф. др Радивоје Паповић

Димитрије Јанићијевић (35) убијен је на исти начин као Ивановић. Усмрћен је хицима из аутоматског оружја, нешто иза поноћи испред породичне куће.

На исти датум јануара 1997. у 7:50 сати у Улици војводе Живојина Мишића, у приштинском насељу Дарданија, експлодирао је аутомобил-бомба и то у тренутку када је поред њега пролазио службени „ауди 100“ у коме су се налазили ректор Универзитета у Приштини проф. др Радивоје Паповић и његов возач Никола Лалић. Експлозив у паркираном возилу активиран је путем даљинског управљача. Ректор Пaповић и возач Лалић задобили су тешке телесне повреде, а прву помоћ су им пружили радници са оближњег градилишта и медицинско особље Станице хитне помоћи у Приштини. Нешто мање од две године пре овог покушаја атентата, 1995. године, група разуларених Албанаца физички је насрнула на ректора док је овај мирно шетао улицом држећи дете за руку. Неки месец касније, тројица непознатих младића кренула су на Паповића са моткама у рукама.

Божидар Спасић, бивши шеф специјалног тима Службе државне безбедности каже да је превелика случајност што су се сва ова стравична злодела десила на исти датум.

16. јануар
Божидар Спасић/Фото: srpskacafe.com

– Напросто морамо да се запитамо зашто се поклапју ти датуми. Поставља се питање и зашто баш 16. јануар. Све је у случају убиства Оливера Ивановића симболика и тај упаљени аутомобил који је вероватно потурен да би се коментарисало и помислило да то има неке везе са мафијом. Датуми су истемпирани да би се о њима причало, да би се унела забуна, наметнуле дилеме. Можда ће неко рећи да је ово случајност, али ја мислим да је овде реч о плановима албанске тајне службе и косовске тајне службе којима руководи Хашим Тачи, они су планирали да се све уради на такав начин и да се заправо покаже да имају и моћ и прецизност да раде такаве атентате. Такође, празници су скоро прошли и важан им је био тај моменат да су жртве биле опуштене што су они искористили за операцију. Ово је класичан пример дејства тајних служби, односно албанске тајне службе – каже Спасић.

Димитрије Јанићијевић (35) убијен је на исти начин као Ивановић. Усмрћен је хицима из аутоматског оружја, нешто иза поноћи испред породичне куће. У то време је Ивановић ухапшен под оптужбама за ратне злочине. Од кума се опростио следећим речима:

– О теби ће мислити твоји пријатељи, којих си имао много, али и твоји непријатељи, који су своју мржњу претворили у рафал и смрт. Сви се питају шта је толико важно да се одузме један млади живот, оставе неутешни родитељи, мала деца, супруга и пријатељи. О томе данас и убудуће треба да размишљају сви грађани Митровице и околине који су склони да било какво насиље оправдавају, јер мало насиље рађа велико и завршава се убиством – рекао је Ивановић на сахрани свог кума.

16. јануар
Џевад Галијашевић/Фото: АТВ

Џевад Галијашевић, стручњак за тероризам, сматра да се овим можда шаље нека порука.

– Могуће је да у томе има неке симболике и смисла . чак је и председник Вучић причао о томе на конференцији. Невероватна је коинциденција три случаја на исти датум. Опет, с друге стране, можда су овај датум изабрали како би та „случајност“ служила за одвлачење пажње.

За информацију о убиству 10.000 евра! Тзв. Косовска полиција понудила је награду од 10.000 евра за информације које могу допринети расветљавању убиства Оливера Ивановића, објављено је на сајту КП. Полиција је истовремено упутила апел грађанима који имају информације у вези са овим случајем да их доставе полицији и на тај начин помогну идентификацији починиоца овог криминалног дела.

– Грађани који поседују информације у вези са овим случајем могу да их доставе на бројеве телефона 080019999или 192, или на e-mail info@kosovopolice. com  – наводи се у саопштењу.

Телеграф/Ало

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.