Угљанин: Српски државни органи ИЗГУБИЛИ ПРАВО да делују НА ПРОСТОРУ САНЏАКА

У саопштењу СДА достављеном медијима захтевају се хитне и неодложне промене Устава Србије „како би се коначно решио статус Санџака и статус бошњачког народа у Србији“.

угљанин
Сулејман Угљанин/Фото: Танјуг

Мањинска СДА Сулејмана Угљанина због, како наводи, неповерења у српске државне органе, пре свега правосуђе и полицију, поново тражи хитне и неодложне промене Устава зарад решавања „статуса Санџака и бошњачког народа“.

У саопштењу СДА достављеном медијима се наводи да су „Српски државни органи, првенствено правосуђе и полиција, изгубили право и кредибилитет да делују на простору Санџака“.

„Из тих разлога СДА Санџака, као мањинска парламентарна странка захева хитне и неодложне промене Устава Србије како би се коначно решио статус Санџака и статус бошњачког народа у Србији“, наводи се у саопштењу.

СДА је поново позвала Владу Србије и ЕУ на такође хитну ревизију Акционог плана за поглавље 23 и 24 за приступање Србије Европској унији, мањинског акционог плана и мањиских закона како би се, како наводе, изградила правна држава, владавина права и једнакост пред законом.

Повод за обнављање ових захтева је то што се, како су навели, данас навршава девет година од сукоба у службеним просторијама СДА када је пуцано из ватреног оружја на руковдоство странке, а државни органи нису расветлили овај, као и многе друге „нересене злочине над Бошњацима Санџака 90-их година“.

Мурић: У пасошима Бошњака писаће „држављанство Републике Србије“ уместо „српско држављанство“

угљанин
Февзија Мурић: Ми Бошњаци нисмо Срби/Фото: Танјуг

Лидер Странке за Санџак Февзија Мурић рекао да је његова странка такву иницијативу поднела пре неколико година, те да је МУП увидео пропуст и уважио иницијативу.

У путним исправама Бошњака у рубрици за држављанство стајаће убудуће одредница „држављанство Републике Србије“, а не „српско држављанство“, каже лидер Странке за Санџак Февзија Мурић и додаје да већ има таквих пасоша.

Мурић је на конференцији за новинаре, како преноси sandzakhaber.net. рекао да је његова странка такву иницијативу поднела пре неколико година, те да је МУП увидео пропуст, уважио иницијативу и предузео мере да се то исправи.

„Ми смо обавештани да је од 2. октобра 2017. приликом издавања путних исправа, у једном од пасоша уписано “држављанство Републике Србије“, а не “српско“, рекао је Мурић.

Танјуг