НЕМАЊИЋИ – епилог драме: РТС одлучио да НАСТАВИ ЕМИТОВАЊЕ серије

Управни одбор и менаџмент Радиотелевизије Србије (РТС) сагласни да оцену серији “Немањићи – рађање краљевине” дају гледаоци и стручна јавност после емитовања.

немањићи

Фото: РТС printscreen

Наставак емитовања серије планиран је за фебруар.

– Уважавајући мишљење Програмског савета и имајући у виду своје законске надлежности, Управни одбор и менаџмент РТС сагласни су да ће оцену о серији „Немањићи – рађање краљевине“ ипак дати гледаоци и стручна јавност после емитовања – наводи се у саопштењу са седнице Управног одбора Јавног медијског сервиса Србије.

Програмски савет РТС упутио је недавно писмо Управном одбору ове телевизије, генералном директору и главном и одговорном уреднику културно-уметничког програма којим се захтева да се нове епизоде “Немањића” не емитују док се серија не погледа на интерној пројекцији у јавном сервису.

Затражено је да чланови програмског савета погледају првих пет епизода серије, преноси РТС. Наставак емитовања серије “Немањићи – Рађање краљевине”, по сценарију Гордана Михића и у режији Марка Маринковића, планиран је за фебруар.

Иначе, генерални директор РТС-а Драган Бујошевић недавно је јавно устврдио да Програмски савет ове медијске куће није тражио да се „Немањићи“ не емитују.

немањићи
Драган Бујошевић/Фото: Н1

У допису који сам добио од Програмског савета РТС-а нигде не пише да се тражи да се серија „Немањићи“ не емитује док чланови Програмског савета не погледају бар пет епизода, изјавио је генерелни директор Бујошевић.

Он је оценио да је то, судећи по ФоНетовој информацији, тумачење председника Програмског савета Миливоја Павловића.

Бујошевић је у изјави ФоНету цитирао допис Програмског савета у којем се каже: „Сматрамо да би било целисходно да се члановима Програмског савета, пре почетка емитовања целине серије, на интерној пројекцији прикаже бар пет првих епизода“.

Према речима Бујошевића, у другом делу Павловићеве изјаве он каже да је одлука о емитовању на уредништву и менаџменту, баш како то предвиђају закони и прописи на које се председник Програмског савета и позива у свом допису председнику Управног одбора, генералном директору и уреднику Културно уметничког програма РТС.

У Закону о јавним медијским сервисима и Статуту РТС се инсистира на аутономији уређивачких тимова и независности уређивачке политике, истиче Бујошевић.

немањићи
Немањићи/Фото: printscreen

Председник Програмског савета проф. др Миливоје Павловић изјавио је за Фонет да је Програмски савет РТС затражио од менаџмента и уредничког колегијума Јавног медијског сервиса да не емитује наредне наставке игране телевизијске серије о Немањићима, док се на интерној пројекцији у РТС не одгледа цела серија, или бар њена половина.

Телеграф/Фонет