Туристи су ушли у такси на Славији, а вожњу су платили 11.800 ДИНАРА. Када чујете где су изашли ОСТАЋЕТЕ У ШОКУ

Двојица Египћана добро ће запамтити београдске таксисте пошто им је један од њих пре неколико дана вожњу од Славије до Бетон хале наплатио 11.800 динара, или скоро 100 евра.

такси
Фото: С. Ранковић, РАС Србија

Ови стручњаци за маркетинг и адвертајзинг, који живе у Дубаију, допутовали су пословно у српску престоницу. Наравно, као и многи други посетиоци желели су да виде како изгледа Београд ноћу. Тако су Х. Г. и А. Р. на Славији, на такси станици, ушли у возило и замолили таксисту да их повезе до Бетон хале.

– Била је то ноћна вожња, зауставили смо га негде око 23 часа код „Мекдоналдса“ на Славији. Хтели смо да одемо до Бетон хале. Нисмо много обраћали пажњу на вожњу, јер смо тамо ишли први пут, па нисмо знали куда се иде, али знамо да смо једно време били и на ауто-путу, а возили смо се око 40-45 минута – кажу Египћани.

такси
Фото: Снежана Крстић, РАС Србија

Иако до Бетон хале таксисти треба највише десет минута, он је искористио незнање странаца да их превари. Но, непријатно изненађење сачекало их је тек када се вожња завршила, а таксиста им затражио да плате вожњу.

– Када нас је довезао до Бетон хале, таксиста нам је тражио 11.800 динара. Како га нисмо добро разумели, извадили смо да платимо 1.800, а он нас је убеђивао да је вожња коштала много више. Пошто није знао енглески, зауставили смо пролазника који нам је потврдио да на таксиметру пише 11.800. На крају смо ипак били принуђени да дамо целу суму, а рачун нисмо тражили јер нисмо знали да требају да нам га дају – кажу огорчени Х. Г и А. Р.

Како кажу, ни слутили нису да ће бити преварени.

– Таксиста је имао такси таблу, али не сећамо се да ли је још нешто писало. Овај поступак нас је заиста разочарао и криво нам је што нас је возач преварио на овакав начин. Иначе Београд је предиван, и одушевљени смо њим и пословно и приватно. Људи су свуда љубазни. Ово нам је практично једина непријатност – додају Египћани.

Оваква дешавања, нажалост, бацају љагу на велики број поштених таксиста. Александар Бјелић из „Пинк таксија“ каже да је ово чиста пљачка.

Такси мафија у Београду више ни чувене ТX таблице нису гаранција да је таксиста легалан: Проблем „дивљих“ таксиста у престоници све је озбиљнији, а по причи самих такси возача – ни чувене ТX таблице више нису гаранција да је таксиста легалан.

– Овде се ради о криминалу, пљачки недужних људи. По овој тарифи могли су да оду из Београда и даље од Новог Сада. У питању је вероватно „дивљи“ таксиста. Срећа па је држава сада предузела мере да ову пљачку сузбије и ускоро ће са резултатима изаћи у јавност – каже Бјелић.

Реална цена до 450 динара

Старт кошта 170 динара, вожња по првој тарифи 65, а у другој (ноћној) 85 динара. Растојање Славије од Бетон хале је око три километра, те би вожња по дану требало да кошта око 360-400 динара, а увече 420-450 динара.

Могао да их вози до Чачка

За 11.800 динара, односно 11.630 не рачунајући цену старта, таксиста је могао несрећне Египћане да вози чак 137 километара. Дакле, на пример, скоро до Чачка.

Како провалити „дивљака“

Приликом одабира такси возила, осим на регистрациону ознаку ТX, грађани треба да обрате пажњу и да ли возило има кровну ознаку „ТАXИ“, да ли возило има таксиметар постављен тако да износ који се откуцава на таксиметру буде видљив за све путнике, да ли у кабини возила на видљивом месту постоји важећи ценовник, да ли је у возилу на видном месту истакнута такси дозвола и има ли на возилу идентификациону ветробранску налепницу.

Марија Антонијевић, Блиц