СКАНДАЛОЗНО! МОРГАН ФРИМЕН ИЗВРЕЂАО СРБЕ: Глумац нас оптужио за геноцид!

У дуго најављиваном документарцу „Прича о нама“ амерички глумац тврди да су Срби апсолутни кривци за рат на просторима бивше Југославије.

морган фримен
Фото: Ројтерс

Чувени холивудски глумац Морган Фримен (80) оптужио је српски народ за геноцид и етничко чишћење у Сребреници у дуго најављиваној документарној емисији „Прича о нама“, коју води на каналу Национална географија.

Наиме, епизода која је приказана пре два дана показује Фримена у Сарајеву и Сребреници, где се сусрео с босанским новинарем Сенадом Хаџифејзовићем и његовим сином Феђом.

Опасне тврдње

„Шта се, забога, овде десило?!“, ускликнуо је Фримен шетајући гробљем у Сребреници.

– Оно што се овде десило је геноцид. Граница са Србијом је веома близу. Срби су дошли овде и хтели да убију све, желели су да ову територију одвоје од Босне и припоје је Србији. Српска војска сакупила је све мушкарце, жене и децу и сместила их у фабрике. Тамо су их раздвојили, па су мушкарци и дечаци одведени у планине и убијани. Тада су почели с масовним убијањем, по 1.000 људи у једном налету – изговара Феђа Хаџифејзовић и додаје да не може да верује како је неко могао да уради такво „етничко чишћење“.

Нижу се потресне слике рата, док Морган Фримен изговара: „Целе генерације су убијене овде. Бомбардовање је довело до окончања рата, али није спасло жртве у Сребреници“.

На све то, у једном од кадрова који је требало да дочара почетак распада Југославије 1992. године, приказани су, из непознатог разлога, снимци настали у Београду 5. октобра 2000. године, за време демонстрација! У емисији је претходно неколико пута изнета тврдња да су Срби апсолутни кривци за рат на просторима бивше Југославије.

Непотпун прилог

С обзиром на то да је емисија осмишљена као документарна, парадоксално је што ни Фримену нити било коме из новинарске екипе није ни пало на памет да чују другу страну приче или да истраже све чињенице. Из телевизијске куће која је емитовала ову серију јуче нисмо успели да добијемо одговоре на упућена питања.

Елементарно незнање:  Одвојио и Косово од Србије

Амерички глумац Морган Фримен касније је дао и интервју истом босанском новинару Сенаду Хаџифејзовићу, у којем је изјавио да му је изузетно драго што је у Босни, али није пропустио да се још једном „огреши“ о Србе. Наиме, кад је набрајао републике настале распадом Југославије, поменуо је и Косово као независну државу.

Реаговања

Тома Фила, адвокат: Сервирали му причу

Фримен је Афроамериканац и њему је вероватно сервирана прича да се у Сребреници десило оно исто што је Америка радила црнцима годинама. Сетимо се само како је Хилари Клинтон причала да је под српским мецима слетала у Сарајево, па се после открило да је то било месец дана после потписивања Дејтонског мировног споразума. Пси лају како им се плати!

Владимир Кецмановић, писац: Тенденциозни документарац

Нисам чуо за тај пројекат, али не изненађује ме да се тако нешто ради. То свакако није добро за нас, и много је горе кад се ради у форми документарне серије, јер из неког разлога у играним филмовима се лаж много боље види. Оваква тенденциозна документарна форма је далеко опаснија и једини наш адекватан одговор био би прављење филма који би показао другу страну приче и указивао на истину.

Бојан Димитријевић, историчар: Ратна пропаганда

Изненађен сам што је један угледни уметник као што је Морган Фримен дозволио себи да учествује у оваквом пројекту и да тако говори о нашем народу. То је стереотип који постоји још од августа 1995. године на западном медијском небу о рату у Босни. Форсира се прича о српској одговорности и наводном геноциду. Негативни стереотипи о нама нису ништа ново, али ме чуди да у 2018. неки људи још говоре језиком ратне пропаганде деведесетих година.

Ратко Божовић, социолог: Балкан је у магли

Стару ватру не треба распиривати. Свака прича, а нарочито документарна у којој се не види целина и не чују све стране није добра. Истина се добро зна о свему, није ствар у томе. Балкан је превише у магли и данас да би се овакве ствари радиле. Чини ми се да страни свет, а не само медији, Балкан већ дуго не тумачи како ваља.

Јелена Пронић, Курир

1 коментар

  1. Ништа чудно, ништа неочекивано или вредно неког озбиљнијег разматрања. „National Geographic“ је и онако постао део западне пропаганде првенствено против Русије а такође и против свега православног.

Comments are closed.