НОВА ПРОВОКАЦИЈА Угљанин: Српска држава је за Бошњаке геноцидна творевина

Председник Бошњачког националног вијећа Сулејман Угљанин казао је данас на конференцији за новинаре да „српска држава за Бошњаке у Србији представља геноцидну творевину, са неприхватљивим именом и начином њене организације“.

угљанин
Фото: Петар Димитријевић, РАС Србија

Угљанин је навео да се помињањем „српске државе“ врши дискриминација над свима који не припадају већинском народу, те да се БНВ труди да се уставним променама Бошњацима да статус државотворног и конститутивног народа у држави Србији.

Према његовим речима, у уставним променама требало би да се „Санџаку обезбеди статус покрајине, односно средњи ниво власти“.

– У том контексту такође инсистирамо на ревизији Акционог плана за поглавље 24 у оквиру преговара Србије са ЕУ и мањинског акционог плана. То су кључне ствари на којима ми радимо – казао је Угљанин.

Како је навео, о положају Бошњака у Србији говорио је „због чињенице да у протеклих 28 година државни органи Србије учинили све што је било у њиховој моћи да протерају Бошњаке са ових простора и да им обесмисле живот“.

У то је, каже, била укључена и полиција Србије у време Слободана Милошевића, а да се стање није променило, оптужује даље Угљанин, говори реаговање српске полиције и министра после догађаја од 30. септембра у Тутину, те нереаговање на поступке Муамера Зукорлића.

Стефановић: Угљанинова изјава увредљива и за Србе и за Бошњаке

угљанин
Небојша Стефановић/Фото: архива

Изјава Сулејмана Угљанина веома је увредљива, не само за Србе, но и за Бошњаке и све друге грађане Републике Србије, рекао је данас потпредседник Владе Србије Небојша Стефановић.

Председник СДА је раније данас изјавио да „српска држава за Бошњаке у Србији представља геноцидну творевину, са неприхватљивим именом и начином њене организације“, на шта је потпредседник српске владе оштро реаговао:

„Изјава Сулејмана Угљанина је не само катастрофална и бедна, већ је веома увредљива, не само за Србе, но и за Бошњаке и све друге грађане Републике Србије. Уверен сам да ће државни органи у складу са Уставом и законом умети да реагују“, истакао је Стефановић у изјави за Танјуг.

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.