ХРВАТСКА „ТРЕНИРА СТРОГОЋУ“ НА ДОДИКУ: Ускратили му обезбеђење, полиција му РАЗОРУЖАЛА ЉУДЕ

Председник Републике Српске Милорад Додик у среду је посетио Хрватску, а загребачки “Јутарњи” наводи да је око те посете било доста проблема.

милорад додик
Милорад Додик/Фото:1Прва

Како наводе, Додик је желео да у Хрватској има државнички третман, а на крају је “уследио хладан туш”.

Из Министарства унутрашњих послова за “Јутарњи” кажу да Додика у Хрватској не сматрају државним званичником који би имао статус заштићене особе, па његовом обезбеђењу није био допуштен улаз у земљу са наоружањем, нити је добио пратњу хрватске полиције.

Амбасада БиХ у Загребу обратила се 12. јануара хрватском Министарству унутрашњих послова уз обавештење да Додик планира да 13. јануара дође у Хрватску.

Додик демантује: Лидер РС Милорад Додик демантовао је писање „Јутарњег листа“ о разоружавању, рекавши да у Хрватској никада није имао, нити је изазвао инцидент. “Пре неколико дана када сам се враћао са прославе Дана државности Србије, код Винковаца је моју колону зауставила хрватска саобраћајна полиција због прекорачења брзине. Уредно смо платили казну и то је то“, рекао је Додик за бањалучке “Независне“.

Идеја је била да Додик посети Горњокарловачку епархију како би се састао с епископом горњокарловачким Герасимом, с којим ће прославити славу Св. Трифуна.

Из амбасаде су навели да Додик намерава да у Хрватску уђе на граничном прелазу Стара Градишка и затражили да се о томе обавести МУП и затражи да му хрватска полиција додели пратњу док је на територији Хрватске, истичу из МУП-а.

Међутим, Додик је добио одговор да људи из његове пратње могу ући у Хрватску искључиво као цивили, тј. без оружја, а да га после преласка границе хрватска полиција неће обезбеђивати јер нема статус заштићене особе.

“Јутарњи” подсећа да је Додик у Хрватску дошао среду, а наводе и да је посета била “потпуно ненајављена хрватској јавности, чак и круговима из реда српске мањине”.

Додик је новинарима који су с њим дошли из Бањалуке рекао да је Карловац дошао да подржи СПЦ и Епархију горњокарловачку у којој се слави крсна слава Светог Трифуна, а позвао га је епископ горњокарловачки Герасим.

Лидер РС је у среду после обиласка Саборног храма Светог оца Николаја Мирликијског и литургије, коју је служио епископ бихаћко-петровачки Сергије, посетио домаћина Герасима.

Загребачки портал ту наводи да је Герасим “за разлику од хрватских власти Додика третирао као званичника, па му је поклонио икону Исуса Христа, нагласивши да је она намењена државницима”.

Из Епархије горњокарловачке наводе да је Додикова посета била приватна и незванична, због чега нису обавестили јавност.