МИЛЕНА ИВАНОВИЋ: Сваким даном све теже, али морам даље због нашег Богдана

Месец дана од убиства Оливера Ивановића, његова супруга Милена говори за „Новости“. Чини ми се да ми је сваким даном све теже.

милена ивановић
Фото: И. Радовановић, Новости

Кажу да време лечи све ране, али бол и туга за Оливером сваким даном све су већи. Празнину коју су нам у срцима 16. јануара направили крвници, узевши га од нас заувек, остаће вечна, као и сећање на његов ведри лик и дело.

Овако, у разговору за „Новости“, месец дана од мучког убиства лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића, говори његова супруга Милена.

– Тешко је, и чини ми се да је сваким даном све теже. Нема дана да ми се у мислима не врте слике нашег заједничког живота, планова које смо имали, и само једно питање без одговора: зашто су га убили? Најпре су ми га држали у затвору, али смо га посећивали и заједно доносили одлуке. Када смо напокон били поново заједно, и када смо чекали крај мука око суђења, узели су ми га заувек – каже Милена. – Морам даље због Богдана, јер би ми и Оливер рекао да нема предаје и да се мора напред.

Он је био тај који је све покретао, за сваки проблем имао решење, и зато морамо да се боримо да га не бисмо изневерили. Богдан стално помиње оца, недостаје му, јер су много времена проводили заједно, са жељом да надокнаде изгубљено. Ја сам му сада све, и зато морам да будем ту и за његове домаће задатке, и за игре, да се смејем и кад ми је тешко.

ГИ СДП: До истине на све начине: ИЗ ГИ СДП су саопштили да сарађују са свима и да ће се на сваки начин трудити да истина буде позната, а да они који су извршили и наредили убиство буду кажњени, и додали: – Нећемо се предати и нико нас неће поколебати. Наш Оливер је платио животом, а ми се надамо да ће та жртва бити последња. Остаје да га се сећамо и да подсећамо оне који му нису били ни до колена ко је био Оливер Ивановић.

Док се приближавамо страначким просторијама у Сутјеској улици, где је, хладног јануарског јутра, са шест хитаца из ватреног оружја заувек прекинут живот лидера СДП, Милена нам говори да је неколико дана после убиства испричала Богдану да му је тата на небу и да ће их од сада одатле гледати и чувати:

– Он је врло паметан, али је још увек мали да схвати шта је то смрт. Верује и нада се да ће се Оливер појавити, као после боравка у затвору. Доћи ће, нажалост, време када ће схватити да га нема.

Седмогодишњи малишан, ведрог духа и осмеха по којем је био препознатљив и Оливер Ивановић, пали свећу и полаже цвеће, верујући да ће му се тата, ипак, појавити, да заједно одраде јутарњу гимнастику, науче прве кораке на скијама и савладају технику пливања.

Породица се припрема за пресељење у Београд.

– Митровица ми је одузела оно што сам највише волела и зато желим да одем одавде, да будемо близу њега, да га посећујемо – каже Милена.

Нема информација о истрази

Породица Оливера Ивановића, као и његове страначке колеге, ни после месец дана није добила било какву званичну информацију о томе докле је стигла истрага.

– Све што сам до сада чула је из медија. Никакво званично обавештење нисам добила. Оливера ми ништа не може вратити, али је битно да се сазнају починиоци и његови налогодавци – каже Милена.

Министарство проследило Приштини документацију о убиству Ивановића

милена ивановић
Фото: Блиц/РАС Србија

Документација је прослеђена по основу два захтева за правну сарадњу приштинских органа у вези са убиством Ивановића, саопштено је из Министарства правде.

Министарство правде проследило је 14. фебруара Канцеларији Еулекса у Београду документацију Тужилаштва за организовани криминал у вези са истрагом о убиству Оливера Ивановића намењену приштинским органима.

Документација је прослеђена по основу два захтева за правну сарадњу приштинских органа у вези са убиством Ивановића, саопштено је из Министарства.

Документа садрже податке и обавештења који се односе на истрагу убиства Ивановића, а које је тужилаштво за организовани криминал у Београду прикупило у сарадњи са надлежним органима у Србији у циљу откривања починиоца.

Министарка правде Нела Кубуровић изразила је наду да ће приштински органи показати спремност за ажурнијом разменом информација и сарадњом са надлежним органима у Београду.

Она је истакла да је расветљавање околности под којима је Ивановић убијен од великог значаја за мир и стабилност у јужној српској покрајини.

Месец дана од убиства Оливера Ивановића, истрага без конкретних резултата

Милена Ивановић
Ксенија Божовић/Фото: И. Радуловић, Новости

Ивановићева главна сарадница Ксенија Божовић изразила је разочарање током истраге и поручила да је потребно да се у истрагу укључе и Београд и Приштина ако желе да расветле убиство.

Месец дана од убиства лидера Грађанске иницијативе „Србија, демократија правда“ Оливера Ивановића навршава се данас, а убице и налогодавци још нису откривени.

Ивановићева главна сарадница Ксенија Божовић у изјави за агенцију Бета изразила је разочарање током истраге и поручила да је потребно да се у истрагу укључе и Београд и Приштина ако желе да расветле убиство.

Божовић је изразила незадовољство што истрага није дошла до резултата месец дана након убиства.

„Дуг период је прошао, нисмо добили ништа званично ни од једне институције, чак ни опрему коју су нам узели у истрази, а одговор је да је све у иностранству“, рекла је Божовић и додала да на питање где је опрема тачно није добијен одговор.

„Остаје да чекамо, разочарани у ток истраге, и у свакодневна препуцавања Београда и Приштне“, рекла је Божовић за агенцију Бета.

Адвокат Небојша Влајић оценио је да је време да се надлежне институције огласе и породици и јавности кажу чиме истрага располаже.

„Време је да се каже чиме истрага располаже ако немају ништа конкретно нека то и кажу“, рекао је Влајић агенцији Бета и додао да о истрази може да се чује само од политичара али не и од надлежних институција.

Влајић је рекао и да нема никаквих података о току истраге.

„Време је да надлежни нешто званично кажу – полиција и тужилаштво, а не политичари“, рекао је Влајић.

Председник Косова Хашим Тачи рекао је за Н1 да су мотиви злочина криминалне природе, да ће починиоци бити откривени иако ће истина некога болети. Тачи је додао да ће Приштина сарађивати са Београдом у циљу расветљавања убиства.

Ивановић је убијен из пиштоља са шест метака у леђа 16. јануара испед седишта ГИ СДП чији је био лидер.

И. Радуловић, Новости/Танјуг/Бета