Мачке – чувари Ермитажа

Руски државни музеј Ермитаж, који се налази у Санкт Петербургу, један је од најстаријих и највећих музеја на свету. Основала га је 1754. године царица Катарина Велика и данас је дом великој колекцији од преко три милиона предмета. Музеј је отворен за јавност 1852. године и од тада није престајао с радом, пружајући посетиоцима из целог света могућност да уживају у делу колекције који је у сталној поставци.

ермитаж
Фото: http://www.telegraph.co.uk

Музеј се налази у оквиру великог комплекса историјски значајних објеката, који укључује и Зимски дворац, некадашњу резиденцију руских царева. Током владавине Јелисавете I Петровне у раном 18. веку, палата је била заражена мишевима који су упадали у краљевску кухињу и уништили столарију. Јелисавета је тада наредила да се у дворац донесу домаће мачке, како би патролирале по подруму и ходницима и уништиле све већу популацију мишева. Мачке су се показале како изузетно ефикасно решење овог проблема и владарка је због тога одлучила да их задржи као превенцију.

Када је палата претворена у музеј, мачке су остале да живе тамо, да би заштитиле музејску колекцију од глодара. Оне су од 18. века, па све до данас, стални становници Ермитажа, изузев периода за време и после Другог светског рата, када је глад покосила Совјетски Савез. Тада су мачке, које су живеле у музеју, изумрле, али је почетком педесетих година 20. века, због нарастајућег броја пацова, доведена нова генерација мачака. Ове су, све до средине деведесетих година, живеле у изузетно лошим условима, па је тада администрација музеја започела програм збрињавања крзнених становника Ермитажа.

мачке у ермитажу

Музеј је 2007. године почео да усваја напуштене мачке, а 2011. су основали Фестивал мачака, годишњу прославу љубимаца Ермитажа. Током фестивала, разни спонзори доносе храну и играчке за мачке, а музејска администрација организује догађаје за децу, попут такмичења у цртању мачака и потрагу за благом.

У Ермитажу тренутно живе 74 стерилисане мачке. Оне живе у подруму и није им дозвољено да лутају по галеријама. Музејски програм за мачке запошљава четири особе и има малу ветеринатску станицу и кухињу где се припремају оброци за ове животиње. Музеј сваког месеца добија по 400 евра од хуманитарне фондације „Про анимале“, а храну им поклања „Ројал канин“, компанија која се бави производњом хране за кућне љубимце.

Такође, од 2015. године је могуће усвајање мачака из Ермитажа, па тако већ неколико људи има прилику да се стара о крзненим бићима која су некад била окружена једном од највећих уметничких колекција на свету.

Хронограф