ОТКУД ГРАЂАНИ СРБИЈЕ У ЛОГОРУ У СИРИЈИ – Водили и децу у џихад а сада моле за помоћ

Ко су држављани Србије у логору у Сирији чије спасавање је затражио Муамер Зукорлић. У редовима џихадиста ратовало од 30 до 70 из Рашке области. Већина одвела и породице, многи у међувремену погинули.

логор у сирији
Подбићанин је био један од команданата ИД у Сирији / Фото Фејсбук

Позив бившег муфтије а сада посланика у Скупштини Србије и председника Странке правде и помирења (СПП) Муамера Зукорлића државним органима Србије да из једног логора на северу Сирије, под контролом Курда, спасу 11 држављана наше земље, махом жена и деце пореклом из Рашке области, засад је без одговора државних институција. Међутим, Зукорлић није појаснио како је сазнао да се у том логору налазе жене и деца пореклом из Рашке области, нити је саопштио њихова имена.

Претпоставља се да се ради о женама и деци „санџачких“ вехабија-џихадиста који су добровољно отишли у Сирију и Ирак и ратовали на страни Исламске државе. Неки од њих су регрутовани у Новом Пазару, Сјеници и Тутину, други у Босни (Маоча), а поједини у земљама западне Европе.

логор у сирији
Командант ИД-е Абит Подбићанин из Пријепоља/Фото: Youtube

– У Сирији и Ираку је ратовало између 30 и 70 „Санџаклија“. За њих десетак се зна да су погинули, неки су се вратила у Србију, Босну, Аустрију и Немачку, а преживели још ратују у Гути, Идлибу и околини Дамаска. Многи од њих су у рат повели и своје многобројне породице – преносе, за „Новости“, незваничне информације добри познаваоци вехабија-џихадиста с наших простора. – Међутим, пошто је Исламска држава почела да трпи поразе и да бежи пред сиријским армијом и руским бомбардерима, много исламских терориста из Рашке области је погинуло, а доста њих се раздвојило од својих жена и деце.

Највише тих исламских терориста је у Сирију отишло преко новопазарског меџида Фуркан, којим је руководио Абит Подбићанин, бивши студент у Каиру, потом имам у околини Пријепоља, а касније један од команданата Исламске државе у Сирији. Према једној верзији, он је погинуо у борбама око Кобанонеа, а по неким другим информацијама још ратује, пошто је фингирао своју смрт да би се под другим именом вратио у Европу. Зна се да је у Сирију одвео и своју супругу Нервесу Плојовић и њихово троје деце.

логор у сирији

И Новопазарац Рејхан Плојовић у Сирију је отишао са супругом Емином и двоје деце. Безбедносне службе Србије имале су и информацију о томе да су у Сирију отишле и Новопазарке Лејла Браховић и Алма Смаиловић, која је путем интернета упознала Рама Граховића из Босне и с њим, преко Аустрије и Турске, отишла у Сирију и том приликом повела своје двоје деце.

Према незваничним информацијама, у Сирију је са троје деце отишла и Алма Р, такође из Новог Пазара, чији супруг вехабија је још у затвору.

– Нема поузданих информација о томе колико је жена и деце џихадиста из Рашке области тренутно у Сирији, јер су неке од жена одлазиле, враћале се и поново одлазиле – каже наш извор.

логор у сирији

Све оне сада су у невољи, јер се због ратних сукоба Турске и Курда тешко пробијају до Турске, не могу ни у Ирак, неће их ни Курди, а Асадова армија напредује и ускоро би могла потпуно да заврши са Исламском државом у Сирији.

Верује се да их има и у другим логорима, али и међу погинулима.

Неопходна помоћ Турске

Логор у коме су, како тврди Зукорлић, жене и деца пореклом из Рашке области налази се на територији Сирије, на тромеђи Сирије, Турске и Ирака. Ако држава Србија буде покушала да их спасава (не зна се засад да ли то они заиста желе), мораће да тражи помоћ Турске, чије су трупе у близини логора, или држава које подржавају Курде у Сирији.

Е.В.Н. Новости

1 коментар

  1. Зукорлић зна све о „борцима“ ДАЕШ-а из Србије а нај вероватније и са простора БиХ и КиМ, требало би да све то лепо исприча на Специјалном суду. Што се тиче породица „бораца“ – па где су пошли онамо су и стигли….

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.