Заветници упали у Дом омладине и ПРЕКИНУЛИ пројекцију филма о „НЕЗАВИСНОМ КОСОВУ“: „Вређали публику“ и певали о Грачаници (ФОТО) (ВИДЕО)

Филм се завршава заједничком поруком да Албанци и Срби могу да раде заједно и да његови јунаци желе коначно решавање ситуације на Косову – што се очигледно није допало Заветницима, тврди се у вести Телеграфа о овом догађају.

заветници
Фото: Телеграф

Током пројекције филма „Косово… Наздравље! Gëzuar!“, која је одржана вечерас у Дому омладине у Београду, у салу је улетело неколико припадника организације Заветници и покушало да прекине пројекцију филма.

Узвикивали су:“Косово је Србија, срам вас било“, обраћајући се публици. А викали су и да желе да им се врате паре, вероватно за карту коју су платили да би гледали филм (цинично коментарише новинар Телеграфа, прим. Хронограф) .

На самом излазу су певали песму о Грачаници.

Прича филма прати сусрет Арија Абдуљија, ратног ветерана Ослободилачке војске Косова, и Исака Воргучића, некадашњег оца Нектарија, бившег монаха Српске православне цркве, који сматрају да је мултиетничко Косово „пропала идеја“ и да је суживот Срба и Албанаца немогућ.

заветници
Фото: Телеграф

Али, са друге стране, у филму имамо Србина и Албанца који их демантују јер Славиша Стојановић и Ментор Гаши у истој српској енклави држе азил за уличне псе.

Заветницима се очигледно овај део није свидео, наставља Телеграф у истом стилу.

Филм се завршава заједничком поруком да Албанци и Срби могу да раде заједно и да његови јунаци желе коначно решавање ситуације на Косову.

С обзиром на то да је полиције било на улазу у Дом омладине, јасно је да су очекивали нереде, с обзиром на тематику филма. Других инцидената осим овог није било.

Пошто је обезбеђење „Заветнике“ избацило, пројекција филма је настављена, да би се на крају салом заорио и аплауз.

ВИДЕО: Погледајте најаву филма:

Подсећамо, реч је о истом филму чија је пројекција одржана 12. јуна прошле године у Медија центру у Новом Саду, у седишту удружења Независног друштва новинара Војводине, коју су „Заветници“ такође прекинули.

Испред Медија центра Заветници су претходно одржали конференцију за новинаре, на којој је члан Главног одбора Слободан Јовић, како је саопштено, упозорио да се у самом садржају филма, чији је копродуцент Динко Грухоњић, српска војска и полиција приказују као окупаторске снаге док се припадници терористичке ОВК представљају као легитимни борци за слободу.

„На делу је покушај рехабилитације албанских ратних злочинаца и очигледна замена теза, где се Србима приписује кривица за рат на Косову и Метохији, а Албанцима улога жртве“, навео је Јовић, саопштили су Заветници.

Јовић је изјавио да сматра да је овакав филм врста промоције сепаратизма у Новом Саду са циљем његовог подстицања у самој АП Војводини.

После конференције, како је саопштено, неколико чланова Српског сабора Заветници успело је да уђе у салу у којој је било најављено емитовање филма „Косово… Наздравље! Gëzuar!“.

„На самом почетку пројекције чланови Заветника угасили су пројектор и прекинули приказивање филма, уз повике: ’Ово је срамота!‘ Члан Главног одбора Ведран Ћосић поставио је питање организаторима: ’Где је правда за српске жртве?! Ко је одговоран за читаве српске породице које су убијане и киднаповане?! Како живе Срби на КиМ?!‘“, наведено је у саопштењу.

„У првом реду налазио се председник Лиге социјалдемократа Војводине, који је Заветницима псовао мајку и вређао их, после чега је неколико чланова Заветника избачено из сале“, стоји у саопштењу.

Српски сабор Заветници позвао је тада надлежне органе да убудуће забране све сличне догађаје који имају за циљ подривање уставног поретка Србије и омаловажавање српских жртава.

Чанак осудио Заветнике због покушаја прекида пројекције

заветници
Са прошлогодишњег протеста Заветника против приказивања филма о „независном Косову“ у Новом Саду/Фото: Српски сабор заветници

После новосадске пројекције, председник ЛСВ Ненад Чанак најоштрије је осудио поменути покушај прекида приказивања документарног филма од, како кажу, „стране некаквих “Заветника“ и њима сличних“ и истакао да је полиција професионално спречила било какав контакт и сукоб.

„Људи који су вечерас покушали да спрече пројекцију филма у просторијама НДНВ-а не знају или неће да знају да су слобода и толеранција ограничени правом другог, као и да се Нови Сад не повлачи пред насилницима“, саопштио је том приликом Чанак.

Он је навео да је јако важно утврдити „политичке менторе и налогодавце који су их послали у насиље, уз неколико јефтиних квази патриотских флоскула“.

За сада се, после пројекције филма „Косово… Наздравље! Gëzuar!“, који промовише „независно Косово“ у београдском Дому омладине, нико од политичара још није огласио.

Телеграф/Танјуг/Хронограф