Мале богиње У ВЛАДИ СРБИЈЕ: Од морбила оболело ДВОЈЕ ЗАПОСЛЕНИХ

Мале богиње у Немањиној 11. Због целе ситуације организовано је тестирање свих који раде у Влади.

мале богиње
Фото: Google maps, Profimedia

Вирус морбила је стигао и у Владу Србије. Двоје запослених у Немањиној 11 оболело је од малих богиња. Сви запослени су хитно тестирани, пише Блиц.

Реч је о једном од припадника обезбеђења који ради на улазу у зграду Немањине 11. Друга заражена вирусом морбила је чистачица.

мале богиње
Фото: илустрација

Завладала паника

– Брзо се проширила вест у целој згради и поприлична паника је завладала међу свима – каже извор из Владе.

Међу министрима за сад нико нема симптоме, али ни њима није свеједно.

– Због целе ситуације организовано је тестирање свих који раде у Влади, било функционера, било службеника. Резултати се чекају неколико дана, па ћемо онда знати на чему смо – наводи извор.

Један од министара каже да је на интернету читао доста о морбилама и да је уплашен.

мале богиње
Фото: Танјуг, Зоран Жестић

– Био је хаос целог дана због тестирања. Није нам уопште свеједно. Свашта читам последњих дана по медијима, видим да су неки људи и умрли – каже он.

Препоруке за вакцинисање

Сви који не буду имали довољно антитела, односно за које лабораторијски налази покажу да би у додиру са вирусом морбила могли да оболе добиће препоруку да се вакцинишу.

У Министарству здравља поручују да су предузете све неопходне мере након што је вирус изолован код двоје запослених.

– У претходна два дана узета је крв свим запосленима на анализу и урађено је све друго у складу са прописаним мерама које су у овом тренутку због околности знатно пооштрене. Свима је речено како да се понашају, како да прате стање и шта да ураде уколико дође до симптома или до погоршања здравственог стања – наводе за наш лист у Министарству здравља.

Иначе, Влада Србије апелује да се настави са вакцинисањем.

мале богиње
Фото: илустрација

– Број вакцинисане деце обавезном ММР вакцином на територији целе земље знатно је повећан после предузетих мера Владе и Министарства здравља од октобра прошле године до данас. Имунизација деце од једне године до 14 година достигла је 94,3 одсто, што је за пет одсто више у односу на новембар прошле године, а знатно више у односу на вредности из претходних година, чиме је остварен напредак на плану успостављања колективне имунизације – наводи се у саопштењу Владе.

Запослени у Влади поштују и спроводе све мере које је дао Институт за јавно здравље „Батут“.

Премијерка Брнабић апеловала је на све грађане да слушају лекаре и стручњаке, посебно када је реч о здрављу.

мале богиње
Фото: Промо/Влада Србије

– Влада и Министарство здравља од октобра 2017. спроводе оштрије мере за одстрањивање малих богиња, што је довело до тога да имунизација деце до 14 година достигне сада 94,3 одсто. Стручњаци годинама упозоравају на опасност од могућег појављивања епидемије због све мање вакцинисане деце. Још једном апелујем на све да буду одговорни према здрављу – рекла је за она за Блиц.

Телеграф