„Одговарам брже него они с календаром у рукама“ Душан има необичан дар: Памти бројеве телефона, шифре и таблице, али и тачно зна који дан пада на датум који замислите

Вештина или дар који Душан Дуле Џоџа из Требиња има, у први мах зачуди свакога ко са њим мало дуже поразговара. Дуле је наизглед обичан човек, а уствари је права ризница бројева, цифара и датума због чега је јединствен у свом граду, али и читавој Босни и Херцеговини.

душан дуле џоџа
Фото: Илустрација

Овај Требињац може тачно да каже који је дан био одређеног датума и открива да је свој дар приметио још као средњошколац, пише Аваз.ба.

Разни надимци

– Када сам као ученик Економске школе, са својих 17 година, као од шале памтио датуме и знао који је то дан, и мени самом је постало занимљиво. Мало сам вежбао, сам себе проверавао. Тако је све почело. У почетку су људи били сумњичави и настојали су да ме збуне. Али када им кажем ког су дана рођени, којег датума, остајали су пренеражени, а после тога су ми све више веровали – присећа се Дуле и додаје да је тада добио и надимке попут Дуле Вијуга, Дуле Шифра.

Надимак Дуле Шифра му можда и најбоље пристаје, јер Дуле, који ради као магационер у требињском „Водоводу“, зна све шифре производа.

Такође, каже да зна и много бројева телефона, али и бројеве таблица аутомобила многих суграђана.

Лако памти

– Све што има везе с бројевима, лако запамтим. Имам свој посебни систем, а, ваљда, имам и неког природног дара. Не знам шта је у питању, ни како, али у свој прорачун сам сигуран и никада до сада нисам погрешио – каже Дуле и додаје да од овог свог дара није имао неке материјалне користи.

Истакао је да, колико он зна, нема сличног човека њему, не само у Требињу и у околини него ни целој у БиХ.

Неутрални испитивач

Још док није било мобилних телефона, ни савремених технологија, Дуле је нудио Требињцима да они стану на једну страну с календарима у рукама, а он на другу, а да неки неутрални испитивач смишља датуме, да виде хоће ли погодити дан на основу тог датума.

– Нико није смео да ми „изађе на црту“. Уверен сам да бих одговорио пре него они с календарима пред собом… – присећа се Дуле за Аваз.ба.

Ј.А.К, Блиц