„Највећа мистерија авијације свих времена“: Девет година од нестанка малезијског авиона на лету МХ370

Једна од највећих авијационих мистерија није решена ни девет година откако је авион Малезија ерлајнса на лету МХ370 нестао на путу из Куала Лумпура у Пекинг, а уочи годишњице породице путника затражиле су од малезијске владе да дозволи америчкој фирми за истраживање морског дна Ocean Infinity да покрене нову потрагу за несталим авионом.

МХ370
Фотографија несталог авиона из 2011. године / Фото: Википедија

Мистерија која копка свет авијације још од 8. марта 2014. године почела је као стандардни лет. Четрдесет и два минута после поноћи, млазњак Боинг 777, означен као МХ370, попео се у ноћ и скренуо на североисток, ка Јужном кинеском мору. Први официр Фарик Хамид и командујући пилот Захари Ахмад Шах предводили су посаду од још десет чланова, иначе држављана Малезије. Превозили су 227 путника, а већина њих били су Кинези, заједно са 38 Малезијаца и држављана Индонезије, Аустралије, Индије, Француске, САД, Ирана, Украјине, Канаде, Новог Зеланда, Холандије, Русије и Тајвана.

У опширној анализи Гардијана, који се осврће на нови Нетфликсов документарац у ком покушава да се одгонетне судбина авиона, наводи се да је првих 40 минута лета прошло сасвим нормално. У 1.19 ујутру МХ370 приближио се крају малезијског ваздушног простора. Малезијска контрола ваздушног саобраћаја јавила се преко радија да прослеђује лет за Хо Ши Мин.

„Лаку ноћ. Малезијски 370“, одговорио је Захари. То је била последња порука која је послата са овог лета. Захари се никада није пријавио код вијетнамских контролора, а неколико секунди пошто је прешао у вијетнамски ваздушни простор, МХ370 је нестао са радара.

Оно што је уследило, како се наводи у Нетфликсовој серији, била је одложена конфузија. Док су се званичници трудили да пронађу авион, породице путника чекале су у Пекингу лет који никада није стигао.

„То је највећа мистерија авијације свих времена. Ово је свет у ком имамо мобилне телефоне и радаре и сателите и праћење и тако скоро девет година касније… имати толико мало је невероватно“, рекла је Луиз Малкинсон, режисерка „МХ370: Авион који је нестао“.

МХ370
Фото: Профимедиа

Потрага и теорије о нестанку

Према првобитном плану, рута би овај авион водила североисточно, преко Камбоџе и Вијетнама, а почетна потрага је била фокусирана на Јужно кинеско море. Међутим, докази са војног радара, откривени касније, сугеришу да је авион изненада променио курс, па је тако потрага, која је укључивала десетине бродова и авиона, проширена.

У свим овим напорима претраживано је Јужно кинеско море и Тајландски залив, Малајски пролаз и Андаманско море.

За несталим малезијским авионом званично се трагало четири године. Реч је о операцији која се сматра једном од најобимнијих и која је у једном тренутку укључивала толику територију да је она била сразмерна 1,5 одсто укупне површине Земље. Пошто су Малезија, Кина и Аустралија неуспешно завршиле потрагу, малезијске власти потписале су уговор са компанијом Ocean Infinity, међутим ни тада није пронађено ништа, а породице путника никада нису одустале од позива да се са потрагом настави.

Премда подводна потрага није довела до успеха, наводни трагови почели су да се појављују на плажама. Дана 29. јула 2015. године, два метра дугачак комад авионског отпада пронашли су волонтери који су чистили плажу у Сент Андреу, на североисточној обали Реуниона. Била је то прва од више од 20 крхотина које су пронађене на афричкој обали и острвима у Индијском океану за које се сумњало да припадају несталом авиону, пише Би-Би-Си.

Малезија је званично нестанак авиона прогласила несрећним случајем, али је и то изазвало огорчење породица у Малезији и Пекингу. И док су године пролазиле, низале су се различите теорије о нестанку овог авиона, а јављали су се многобројни стручњаци за авијацију који су били убеђени да знају шта се тачно догодило.

МХ370
Фото: AP/Daniel Chan, File

Нестанак МХ370 сматра се једном од највећих загонетки ваздухопловства и упоређује с необашњивим нестанком Амелије Ерхарт током лета преко Пацифика 1937. Од тада се појавио низ теорија завере – од самоубилачке мисије капетана до покушаја терористичке отмице која је пошла наопако.

Стручњаци не могу да дођу до закључка да ли је МХ370 остао под командом пилота или се без контроле срушио у море. Једна широко распрострањена теорија јесте да је пилот авиона режирао нестанак малезијског Боинга, а да су путници током лета убијени спуштањем притиска у авиону. Међутим, аустралијски истражитељи то одбацују наводећи да је, према њиховим информацијама чак и пилот у последњим минутима лета био у несвести.

Вођа тима истражитеља Кок Су Чон рекао је још 2018. године да „не могу да утврде прави узрок нестанка авиона МХ370 и да би могли да утврде шта се десило само у случају да пронађу олупину авиона“. У мају 2018. министар саобраћаја Ентони Лок нашао се на удару критика јер је рекао да Малезија мора да затвори то поглавље после безуспешне четворогодишње потраге.

Меморијална манифестација којом се обележава девета година од нестанка авиона МХ370 одржана је 5. марта, а у поруци члановима породица погинулих прочитаној на комеморацији министар саобраћаја Малезије Ентони Лок обећао је да ће истрага о несталом авиону бити настављена, као и да ће дужна пажња бити посвећена будућим испитивањима да ли постоје нове и веродостојне информације о потенцијалној локацији авиона.

Група чланова породица погинулих путника под називом „Воис 370“ саопштила је да се нада да ће Ocean Infinity кренути у нову потрагу овог лета и позвала малезијску владу да прихвати све предлоге фирме о томе да буде плаćена само ако потрага буде успешна.

Да ли ово може да реши мистерију нестанка малезијског авиона? Шок откриће рибара с Мадагаскара баца сумњу на пилота

МХ370
Фото: Профимедиа

Пилот на трагичном лету МХ370 авиона „боинг 777“ Малезија Ерлајнса спустио је стајни трап у последњим тренуцима лета, што сугерише да је можда имао злочиначку намеру, открива нови извештај, преноси британски Мирор.

У понедељак је објављено да је један рибар на Мадагаскару пронашао део стајног трапа малезијског МХ370, који је нестао са радара 8. марта 2014. убрзо после полетања из Куала Лумпура за Пекинг.

Наиме, ово представља први физички доказ који указује на то да је један од пилота намерно покушао да уништи и потопи авион са 239 путника и чланова посаде.

Рибар је чувао остатке више од пет година, али није имао представу да се ради о олупини авиона.

Он га је држао у свом дворишту, а његова жена га је користила као даску за прање веша. Рибар је властима после конфисковања предмета рекао да нема појма шта је то.

Ова несрећа постала је једна од највећих светских авијацијских мистерија пошто се 8. марта 2014. године „боинг“ срушио, при чему је настрадало свих 239 људи у њему.

Почетком ове године, медији су пренели и да су авио-стручњаци били уверени да су помоћу софистициране радио-технологије напокон открили место на коме је пао тај авион. Тада је откривено и да је малезијски авион имао необичну путању, због чега је посумњано да га је неко пратио.

Једна од најзаступљенијих теорија је да је пилот Захариј Ахмад Шах (57) намерно изазвао трагедију.

Ова теорија казује да су познати отмичари тада преузели малезијски „боинг 777“ са 239 путника и чланова посаде, који је 8. марта полетео из Куала Лумпура у Малезији ка Пекингу, а затим нестао без трага. Наиме, ти подаци указивали су да је летелица можда спуштена у неку базу на територијама које се налазе под талибанском контролом на северу Пакистана у Авганистану, због чега је настављена истрага о прошлости пилота Захарија Ахмеда Шаха (53) и копилота Фарика Абдула Хамида (27).

Делује као да су олупину изнутра пробили експлодирани мотори авиона, што указује да је стајни трап био у употреби када је ударио у површину Индијског океана, преноси Мирор.

Наиме, ако би путнички авион био присиљен да хитно слети на воду, пилоти су обучени да држе задњи трап (точкове за слетање) авиона увученим за контролисани судар при малој брзини. Али сада, после овог открића рибара, они сматрају да закрилца на МХ370 нису била увучена када је слетео у јужни Индијски океан. Другим речима, пилот летелицу није припремао за принудно и хитно слетање.

Намерним извлачењем задњег стајног трапа један од пилота вероватно је изазвао тренутни распад трупа авиона. То би такође повећало шансе за брзо потонуће авиона.

„Комбинација ударца при великој брзини осмишљеног да разбије летелицу и продуженог стајног трапа осмишљеног да потопи летелицу што је брже могуће показују јасну намеру да се сакрију докази несреће“, навели су стручњаци, преноси Мирор.

МХ370
Фото: Профимедиа

Деветнаест делова олупине до сада је испливало на обалу Мадагаскара и предато је властима, пише Скај њуз.

Подсетимо, авион са укупно 239 људи, који је летео из Куала Лумпура за Пекинг, нестао је 8. марта 2014. Последњи контакт с контролом лета остварио је копилот и то нешто више од пола сата после полетања.

Подаци које је забележио сателит открили су како је авион наставио да лети још око седам сати пре него што је остао без горива.

Претпостављало се како се срушио око 1.600 километара западно од Перта, али ниједна досадашња потрага није дала резултата.

Курир / Мирор / Скај њуз / Јуроњуз