НАЈСТАРИЈИ ШКОТСКИ УНИВЕРЗИТЕТ: Срђа Поповић постао ректор на Сент Ендрузу

Извршни директор Центра за ненасилну акцију (CANVAS) Срђа Поповић преузео је функцију ректора Универзитета Сент Ендруз, најстарије образовне институције у Шкотској основане давне 1413. године.

срђа поповић
За Поповића, који је победио у првом изборном кругу, гласало је 63 одсто студената.

Извршни директор Центра за ненасилну акцију (CANVAS) Срђа Поповић, активиста и један од оснивача Отпора, преузео је дужност ректора Универзитета Сент Ендруз, на коју је изабран у октобру 2017. године, саопштила је та организација.

Студенти ове најстарије образовне институције у Шкотској, основане 1413. године, су на директним изборима у октобру прошле године, у првом кругу и са 63 одсто гласова, изабрали Поповића за ректора. Поповић је данас изјавио да је поносан што је заслужио гласове студената и прецизирао да ће његов главни циљ бити јачање њихове позиције.

Свечана инаугурациона церемонија започета је у “Јунгер холу” тог универзитета, а потом настављена на улицама Сент Едруза, приморског града који се налази на источној обали Шкотске.

Поповић је на тај начин званично постао 53. ректор тог универзитета основног пре више од шест векова.

Пре тачно 160 година “Сент Ендруз” је променио начин избора ректора, омогућивши да студенти бирају првог човека универзитета на директним изборима.

„Спреман сам да током свог мандата ослушкујем жеље студената и настојим да њихове иницијативе преточим у конкретне акције. Овлашћења и утицај који ректор има припадају студентима који га бирају, а мој циљ биће да их оснажим да ту могућност користе у њиховом најбољем интересу“, рекао је Поповић.

Свечана инаугурациона церемонија започета је у “Јунгер холу” тог универзитета, а потом настављена на улицама Сент Едруза, приморског града који се налази на источној обали Шкотске. Поповић је на тај начин званично постао 53. ректор тог универзитета.

Међу почасним докторима Универзитета Сент Ендруз су научник и политичар Бенџамин Френклин, најпознатији као један од аутора чувене Декларације о независности САД, затим енглески нобеловац Радјард Киплинг, аутор “Књиге о џунгли”, али и проналазач пеницилина, микробиолог и нобеловац Александар Флеминг. Принц Вилијам и његова супруга Кејт стекли су дипломе управо на овом универзитету, баш као и бивши министар одбране Велике Британије Мајкл Фалон.

Танјуг/Хронограф