Харадинај ПРИЗНАО: Америка влада на Косову, а вероватно сам убио неког у рату

Премијер тзв. Косова Рамуш Харадинај рекао је да Космет нема спољну политику и да „припада клубу који води Америка“. Он је рекао и да је формирање ЗСО могуће али у складу са Уставом Косова.

рамуш харадинај
Фото: Youtube screenshot

Премијер тзв. Косова Рамуш Харадинај је у интервјуу са Миломирем Марићем признао да косовску спољну политику води Америка, а причао је и о формирању ЗСО, као и хапшењу Марка Ђурића.

Марић је напоменуо да Харадинај није био гост у емисији, него је отишао на Косово и одрадио интервју са њим, после чега је пустио видео снимак.

Марић је упитао Харадинаја како је могуће да није прочитао Бриселски споразум, који је написан на једној страници А4 формата, на шта му овај није умео да одговори.

Формирање Заједнице српских општина?

На питање о формирању ЗСО Харадинај је рекао да је то могуће али у складу са Уставом Косова.

„Хајде да прво установимо о каквој ЗСО је реч, па тек онда када ће бити формирана“, рекао је Харадинај, на шта се надовезао Миломир Марић речима:

„Ми би смо волели да то буде Република Српска на Косову.“

„Једна варијанта је као Бриселски споразум. То није коначно јер Уставни суд мора одлучити о томе. Ми можемо сада формирати ЗСО, али је то питање Устава Косова.“

Миломир Марић упитао је Харадинаја да ли је тачно да се по том уставу само име може одржати, а да све тачке које га садрже нису у складу са уставом.

„За мене је рано да сада сам интерпретирам то, али оно што сам урадио јесте да сам интензивирао то питање, односно, успоставио механизме његове имплементације. Имамо и менаџмент за имплементацију који је састављен само од Срба. Двоје их је са севера Косова, а двоје из јужног дела. Проблем ће наступити касније, да ли ће тај завршни документ бити у складу са уставом.“

На констатацију да се Срби плаше да ће та ЗСО бити формирана тако да буде под потпуном контролом Приштине, Харадинај је рекао:

„Не мора се то звати страхом, али Косово постоји и извор нашег постојања је Устав. Тако сви овде функционишемо.“

„Овде се, дакле, говори о Уставу Косова, док српски устав говори да је Косово део Србије. Да ли се и Харадинај с тим слаже?“, упитао је Марић.

„Па, нисам читао Устав Србије, али мислим да се ту не ради о реалности. Косово је независно од 2008. године и признато је од стране завидног броја земаља у свету и институција. Још није реалност да га и Србија призна.“

Миломир Марић је констатовао да Албанце из Србије нико није и не протерује, а да је 200.000 Срба протерано с косова.

„Ако већ говоримо о цифрама, онда морамо рећи и да је 1999. године милион Албанаца морало да напусти Косово. Многи су се вратили, али не сви“, констатовао је Харадинај.

„Сви Албанци су се вратили, али не и Срби“, констатовао је Марић.

„И неки Срби су се вратили, не знам тачан број. Желим рећи да нема препрека за живот на Косову због националности, зато што си Србин на пример. Велики број живи овде у Приштини, не могу да кажем који је то број. Ево на пример, други програм наше телевизије је на српском језику. Ситуација Срба на Косову није толико тешка како се представља у Београду.“

„Зашто Србима у личним картама пише да су Косовари“, упитао је Марић.

„Ни мени не пише да сам Албанац“, одговорио је Харадинај.

На питање колико сада има Срба у Приштини с обзиром да их је деведесетих било неколико хиљада, Харадинај се невешто бранио понављајући: „Има Срба, има их доста.“

Хапшење Ђурића

Брутално хапшење Марка Ђурића пре неколико недеља изазвало је велику пажњу у свету. Коментаришући хапшење Ђурића у северном делу Косовске Митровице, Харадинај је казао да је то била „чудна и незгодна ситуација“ у којој су како је оценио, грешку направили Ђурић и Србија.

„То је једна чудна ситуација, баш чудна. Нико се због тога није осећао добро. Марку Ђурићу је био забрањен улазак до сутрадан, и ми смо мислили да се неће појавити. Чак сам га лично молио, преко свих канала, да сачека до сутра када истекне забрана уласка. Да је само сачекао дан касније и све би било у реду. Знате, да нисмо реаговали опозиција би реаговала. Био је то неспретан сплет околности и морам рећи да је и Србија ту погрешила.“

Састанак са Вучићем „није агенда“: На питање како то да се са председником Вучићем никада није састао, Харадинај каже: „Није то била агенда до сада. Суштина је да се преговори наставе, не само међу политичарима него и међу људима.

На питање Миломира Марића на кога је мислио председник Вучић који је рекао да је један позив ослободио Марка Ђурића, Харадинај каже:

„Највероватније је председник Вучић звао некога у Приштини и нико овде није желео да се то одужи. Мене нико није звао, а био сам за то да се не доводи у Приштину, да се што пре то заврши и да се човек врати својој кући“, рекао је Харадинај.

Одмах после тог инцидента, десило се хапшење Гуленових пристилица и експресно изручење Турској. Том приликом председник Ердоган је говорио за Харадинаја да оргија, да се опија, да је човек лаког морала.

„Па, нешто од тога је и истина. Рецимо, волим некад да попијем чашицу ракије. Одакле је долазим, то је део ритуал да госта дочекате са чашицом. Нису сви Албанци муслимани нити је националност исто што и вера. Албанци су дуго били хришћани. Поштујем Турску и имамо добре односе. Али ја заступам Косово. Ја сам се одлучио да због тог изручења, о коме нисам био обавештен, заступам оно што је моја дужност. Директор полиције није смењен, него министар и директор обавештајне службе“, рекао је Харадинај.

Говорећи о спекулацијама да се сукоб са Турском догодио због Америке, Харадинај је признао да Косово воде Американци.

„Ми смо део Европе и сарађујемо са Бриселом и Берлином. Међутим, када је спољна политика у питању, ми смо део клуба земаља који предводи Америка. Нама то није проблем да признамо, немамо ни времена да се бавимо проблемима у свету“, рекао је Харадинај.

Миломир Марић поставио је конкретно питање како је настала легенда о црном Харадинају, злочинцу одговорном за страдање Срба.

„Ја сам видео то на вашој телевизији и било ми је жао Срба што морају да слушају ту пропаганду. За мене је нормално да се то говори током рата, када су две стране у сукобу. Али ми није јасно зашто се то наставило после сукоба“, рекао је Харадинај.

Како не би избегао конкретан одговор, Миломир Марић је директно питао Харадинаја да ли је некога убио?

„Не знам, вероватно, рат је рат. Ја сам обукао униформу свестан последица, прихватио сам цену рата. Изгубио сам два брата у униформи, а исто тако размишља и српски војник када крене у рат. Ако не можеш то да поднесеш, онда немој улазити у сукоб. У хагу ме је ослободила истина“, рекао је Харадинај.

На питање како је успео да избегне хашку робију у два наврата Харадинај је рекао да против њега нема доказа.

„Истином. Одрастао сам у нормалној породици и живели смо часно. Један од сведока, који се наводи да је био сведок у мом суђењу, настрадао је у кафанској тучи од стране Србина. Питајте га, сада је у Црној Гори, да ли сам га ја ангажовао да убије ту особу. И тужилац Серж Брамерц је рекао у Београду да против мене нема доказа како пише у оптужници“, рекао је Харадинај.

На Косову расте „само кукуруз“

На, помало шаљиво, питање Миломира Марића како то да дрога свуда изазива зависност, само на Косову независност, Харадинај каже:

„Нема овде дроге, само кукуруз и пасуљ. Овде дрога не расте“, рекао је Харадинај.

„Зар ни у кабинету немате“, упитао је Марић.

„Не знам, идите сами па видите има ли. Овде се само тешко живи. Да вам кажем нешто, Срби кад раде у Швајцарској они живе као Швајцарци. Али албанац не. Као мала заједница. Скоро сав новац месечно иде код главе фамилије, па он распоређује. Не троши новац тамо него купује овде имање и кућу па после 50 година каже ево ово сам створио“, рекао је премијер тзв. Косова.

Марић је “пецнуо” Харадинаја како то да у затвору може да се дружи са Србима а не и на слободи.

„Ко је то рекао? Па, виђам се са Србима и дружим. Ево честитао сам им Божић и Ускрс, не слажемо се увек али се слажемо“, рекао је Харадинај и додао да Албанци нису муслимани по идентитету и да се не поноси оним снимцима рушења српских цркава и манастира у погром.

„Био сам са српским породицама, посећивао сам српске манастире, али нећу рећи које, нека они кажу. Имамо ми и православне, албанске, цркве“, рекао је Харадинај.

Косовски премијер је и негирао да су чланови Ал Каиде и касније ИСИС-а боравили на Косову.

„Никада овде нису боравили, ни Арапи ни нико са стране“, поручио је Харадинај.

За крај разговора, Харадинај је “открио” једну истину из прошлости.

„Не знам да ли ово знате, али када говоримо о Косовском боју, треба рећи да су албанске јединице учествовале и да ни њима није било драго да им дође неко издалека на њихову територију“, рекао је Харадинај алудирајући како су се Срби и Албанци заједно борили против Отоманског царства.

„Срби не знају истину овде са Косова, да има више од 200 локација где су убијени деца и старци“, рекао је он и додао да је ослобођен у Хагу.

„Не знам да ли бих био ухапшен да сам дошао у Београд, не знам“, закључио је Харадинај на крају интервјуа.

Н. С. Ало